Politički analitičar Dragomir Anđelković ocijenio je da je krajnje vrijeme da Srbija na Zapadu sprovede energičnu kampanju prezentovanja istine o Srebrenici, odnosno o stradanju Srba i hrišćanskog nasljeđa tokom rata u BiH.

Anđelković je rekao da u SAD treba staviti akcenat na to što su razarane crkve u BiH i na Kosovu i Metohiji, a u evropskim zemljama, gdje postoji strah od islamizma, na prijetnje od islamskih terorista, posebno što su neki od njih obučavani u BiH.

– Moramo da krenemo u kontraofanzivu i na ovom pitanju ne smijemo da kapituliramo. Ne smijemo da prihvatimo laž o Srebrenici – rekao je Anđelković za “Politiku”.

On je napomenuo da Džozef Bajden jeste pobijedio na američkim predsjedničkim izborima, ali da i dalje dio administracije i naroda podržava bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa.

Anđelković smatra da bi Srbija trebalo da se povezuje sa onim strukturama koje bi mogle da shvate razmjere zločina nad srpskom kulturom, nasljeđem, pa i nad ljudima.

– Moguće je kontaktirati sa različitim nevladinim organizacijama, koje bi imale razumijevanja za akciju zaštite hrišćanskog nasljeđa – rekao je Anđelković.

Istraživač saradnik Instituta za evropske studije u Beogradu Rajko Petrović ocijenio je da Srbija mora biti izričita u stavu da, ukoliko je na putu ka EU ucjenjuju prihvatanjem navodnog genocida u Srebrenici, onda te integracije ne želi, te da bi tada trebalo da misli na potpunu okrenutost ka Rusiji i Kini.

Petrović je rekao da je očigledno da je Srebrenica ponovo aktuelizovana kako bi Srbija i srpski narod bili što više ocrnjeni, te da u tom smislu treba posmatrati i rezolucije o Srebrenici u nekim reginalnim parlamentima.

– Sasvim je sigurno da su oni usvojili odluke pod patronatom zapadnih centara moći i usmjerene su ka slabljenju kredibiliteta Srbije, a ne zbog pronalaženja puta do mira i uspostravljanja dobrosusjedske saradnje – smatra Petrović.

Prema njegovim riječima, da je to bio razlog, onda bi ti isti parlamenti usvojili i rezolucije o zabrani negiranja stradanja Srba u Podrinju i na prostoru Kosova i Metohije.

– Srbija ne smije da podlegne pritiscima kada je riječ o zaštiti interesa srpskog naroda. Zvanični Beograd bi trebalo da teži utvrđivanju prave istine o onome što se dogodilo na tom prostoru i da nastavi

Autor: SRNA/RTRS