Novinar RTRS-a Branimir Đuričić, protiv kojeg je predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Ćamil Duraković Tužilaštvu BiH podnio krivičnu prijavu zbog, kako navodi, poricanja genocida u Srebrenici, rekao je večeras da će se odazvati ukoliko mu institucije Republike Srpske dostave poziv na saslušanje, ali ne i ukoliko to učini SIPA.


Branimir Đuričić - Foto: RTRS

-->
Branimir ĐuričićFoto: RTRS

– Ako mi institucije Republike Srpske dostave poziv naravno da ću se odazvati, ali ako mi SIPA dostavi poziv pretpostavljam da se neću odazvati s obzirom na to da ću i na taj način pokazati da ne poštujem pokušaj nametanja zakona o negiranju genocida. U svakom slučaju, neću praviti nikakve incidente, prepustiću Agenciji za istrage i zaštitu BiH da učini sve po sili zakona što misli da treba da uradi – rekao je Đuričić, koji je i predsjednik Skupštine Udruženja novinara Republike Srpske.

Đuričić je podsjetio da je potomak žrtava jasenovačkog genocida, ističući da nikada neće pristati na to da se genocid u Јasenovcu poistovjećuje sa ratnim zločinom počinjenim nad Bošnjacima u Srebrenici.

– Kao predstavnik Udruženja novinara Republike Srpske, politikolog i novinar smatram da imam pravo da preispitam sve sudske odluke i da apsolutno ne mogu da ostanem nijem na pokušaj nametanja zakona i uskraćivanja slobode mišljenja – rekao je on.

Đuričić je istakao da nikada nije nipodaštavao bošnjačke žrtve niti žrtve bilo kojeg drugog naroda.

– Među prvima sam u Potočarima položio cvijeće i to za borce koji su zarobljeni pa streljani, ali ni to naravno nikada neću moći pripisati tome da smatram, odnosno da ću moći izgovoriti da smatram da je u Srebrenici bio genocid. Kao politikolog i novinar ocjenjujem da tamo nije bilo niti namjere niti je moguće svesti genocid na nivo opštine, pogotovo ako je ogromna većina civila pošteđena te ratne strahote – naglasio je on.

Đuričić je poručio da će, s obzirom na to, uvijek preispitivati sudske odluke bez obzira na to da li ih je neko nametnuo, da li su izglasane u redovnoj proceduri ili je zaprijećena zatvorska ili druga kazna za izrečeni stav.

Autor: RTRS