U Prijedoru je otvorena 14. etno izložba “Zlatne ruke Potkozarja” na kojoj učestvuje oko 30 udruženja, etno radionica i kulturno-umjetničkih društava.

Nju organizuje Turistička organizacija uz podršku grada Prijedora, a u okviru manifestacije “Kulturno ljeto Prijedor”.

Gradonačelnik Prijedora je tokom otvaranja izložbe rekao da će svi koji se bave zanatima imati podršku grada i pomoć iz lokalnog budžeta jer se proizvode svojim rukama i čuvaju tradiciju.

– Veliki broj izlagača govori o značaju i kvalitetu manifestacije, a oni nisu samo iz Prijedora i to govori da je prepoznata ova manifestacija u regiji. Grad podržava ovu manifestaciju zajedno sa Turističkom organizacijom i pomagaćemo i dalje ljudima koji kod svojih kuća nešto proizvode – istakao je Pavlović.

Direktorica Turističke organizacije Prijedor Amira Ganić je navela da su ove godine zauzeti svi štandovi namjenjeni za izlagače rukotvorina.

– Po jedan štan za izložbu je dobilo 11 udruženja, a devet štandova smo podijelili na pila, tako da su na njima po dva izlagača. Učesnici su iz Oštre Luke, Kozarske Dubice, Srpca, Gradiške, Banjaluke i Prijedora. Podsjećam da prošle godine nismo organizovali ovu manifestaciju. Ona je i takmičarskog karaktera, posjetioci mogu da glasaju za najuređeniji štand, a pobjednika ćemo proglasiti sutra u 19 sati – dodaje.

Danas će od 12 do 15 sati biti promovisani proizvodi poljoprivredne zadruge “Kooperativa” iz Prijedora.”Zlatne ruke Potkozarja” koje promovišu i čuvaju tradiciju ovog kraja održavaju se danas i sutra na Malom gradskom trgu u Prijedoru.

Izvor: Srpskainfo