Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović otvorio je večeras 14. Likovnu koloniju “Sreten Stojanović” koja je na Kozari okupila osam učesnika i koja će trajati do 8. avgusta.

On ja istakao da se kolonija po prvi put odvija u planinarskom domu na Kotlovači.
“Ovo je tradicija koju nastavljamo. Grad je opredijeljen da podržava likovne umjetnike i ove godine podržavamo ovu koloniju i finansijski i to ćemo raditi i ubuduće. Ovo je nešto prestižno što se dešava u našem gradu”, rekao je Pavlović novinarima na Kozari.
Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić podsjetio je da je ova ustanova izvršni organizator kolonije od samog njenog početka 2005. godine, a zvanično od prošlog saziva 2019. godine.
“To nam je dodatno dalo obavezu da budemo još profesionalniji i ozbiljniji i da je realizujemo tako da svi budu zadovoljni – i učesnici smještajem i materijalom, ali i grad i muzej budući da dobijaju radove nastale na koloniji – najmanje po dva od svakog učesnika”, naveo je Radonjić.
Selektor ovogodišnjeg saziva Boris Eremić rekao je da je na odabir učesnika uticala pandemija korone i da je tu osam učesnika od kojih većina iz regije i dvoje iz Trebinja.
“To nije umanjilo kvalitet. Ovdje su dokazani, afirmisani umjetnici. Mnogi su profesori na akademijama i ne sumnjam da će kvalitet radova i završna izložba biti na nivou kao i dosadašnje kolonije”, naveo je Eremić.
On je dodao da u tehnikama dominiraju ulje na platnu, akril i akvarel.
“Tema nije zadata i na taj način se umjetnik iskazuje u najboljem svjetlu i prikazuju ono što jeste. Ambijent uvijek, nekad i podsvjesno, može biti inspiracija”, dodao je Eremić.
Akademski slikar Branko Jungić iz Banjaluke jednom ili dva puta godišnje učestvuje na kolonijama, a na Kozari je prvi put.
“Ambijent je predivan, ekipa je profesionalna. Očekujem vrhunska umjetnička djela, nova poznanstva, dobro druženje i razmjenu iskustava. Kolonija je vid komunikacije za umjetnike definitivno potreban”, dodao je Jungić.
Akademski grafičar Bogdan Radonjić iz Trebinja takođe je prvi put na Kozari koja ga, kako kaže, zbog dobrog vazduha podsjeća na zavičaj.
“Očekujem mir kad se radi i lijep ugođaj. Tako mi se čini da će biti. Kratko sam ovdje, stigao sam prije pet minuta i već mi se sviđa”, dodao je Radonjić.
Izložba radova nastalih na koloniji biće otvorena u okviru Književnih susreta na Kozari.

Izvor: prijedorgrad