Republika Srpska nije potpisala bezuslovnu niti bilo kakvu drugu kapitulaciju i prihvatila uspostavljanje okupacionih vlasti, nego mirovni sporazum sa uslovima i garantima, izjavio je Srni savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milan Tegeltija.

Prema njegovim riječima, jedan od zvaničnih garanata mirovnog sporazuma ukazuje da OHR nije imao ovlaštenja za nametanje i da visoki predstavnik Kristijan Šmit nema legitimitet.

On je ukazao da zbog toga izjava Ambasade Rusije u BiH da je Kancelarija visokog predstavnika /OHR/ kočnica razvojnog puta BiH i da insistira na njenom bezuslovnom gašenju – ima posebnu formalno-pravnu težinu.

“Identična stvar bi bila sa SAD ili drugim garantima sporazuma”, dodao je Tegeltija.

Tegeltija je rekao da su stavovi garanata sporazuma nešto što obezbjeđuje vjerodostojnost sporazuma, a u skladu sa sporazumom je ono oko čega svi garanti postignu saglasnost.

“Ako OHR ima neograničenu i ničim kontrolisanu moć da donosi zakone, sutra može donijeti zakon kojim ukida policiju Republike Srpske, Ministarstvo finansija Republike Srpske, Vladu Republike Srpske, državljanstvo Republike Srpske…”, upozorio je Tegeltija.

On je pojasnio da, ako bi Republika Srpska prihvatila da OHR to može, onda bi između postojanja i nestanka Republike Srpske stajao jedan potpis tog činovnika.

“Zbog toga Republika Srpska ne smije niti može prihvatiti takvo nametanje zakona od OHR-a jer, ukoliko to može, šta bi spriječilo OHR da pod takvim tumačenjem vlastitog mandata nametne bilo koji drugi zakon koji bi potpuno obesmislio i na kraju uništio Republiku Srpsku?”, konstatovao je Tegeltija.

Bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nametnuo je dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava “negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca”, nakon čega je Narodna skupština Republike Srpske po hitnom postupku usvojila Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske i Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika.

Autor: SRNA/ATV