Nesuglasice zbog nepostojećeg sastanaka sa Kristijanom Šmitom. Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik kaže da će sastanka biti samo ako se o tome dogovore sve srpske stranke. Opozicija u Srpskoj poručuje da će o eventualnom sastanku odluku donijeti na stranačkim organima. Ko pokušava da uruši srpsko jedinstvo?

Iako, već tri dana ponavlja, gdje i pod kojim uslovima bi se sastao sa Kristijanom Šmitom, Milorada Dodika, bar po medijskim izvještajima i saopštenjima, opozicija nije najbolje shvatila. U svojim saopštenjima ističu da se o tome nije govorilo na jučerašnjem sastanku u Beogradu i da niko, pa ni Milorad Dodik, u ime opozicije ne može dogovarati sastanke sa Kristijanom Šmitom koji za Republiku Srpsku nema legitimitet visokog predstavnika. No, ni sam Milorad Dodik nije rekao da je dogovaro sastanak. Dodik i danas izričiti! Šmit je kaže “lažni” visoki predstavnik. Sa njim može razgovarati samo kao bivšim savjetnikom, posalnikom i saveznim ministrom i to zajedno sa svim političarima iz Republike Srpske.

– Nikog ja nisam ni predstavljao tu od tih političara niti sam želio bilo šta da odlučujem, niti sam bilo šta odlučio. Ali i dalje smatram i ovog momenta, ako jednog dana odlučimo da sa perosnom koja se zove Šmit, ali ne u svojstvu visokog predstavnika, bilo gdje da se sastanemo, moj minimalni uslov je bio da se dogovorimo mi. Ako se ne dogovorimo neće biti sastanaka. U tom pogledu mislim da je nepotrebna hajka napravljena na bazi jednoga u najmanju ruku loše motivisanog medija iz Republike Srpske koji ima zadatak da razgradi zajedničku akciju i to pokazuje njihovu plaćeničku ulogu – poručio je Dodik.

Da ne bude zabune! Kristijan Šmit je na jučerašnjoj konfernciji za novinare u Sarajevu rekao da bi sa predstavnicima iz Republike Srpske razgovarao bilo gdje u BiH. Dok se Šmit obraćao novinarima u Sarajevu, u Beogradu se održavao sastanaka rukovodstva Srpske i Srbije. Na konferenciji za novinare u Beogradu, Dodiku je novinar iznio stavove Kristijana Šmita o želji za razgovor sa predstavnicima Republike Srpske. Evo šta je pitao Dodika i kakav je odgovor dobio.

– Možemo na Јahorini. Doćićemo svi mi političari iz Republike Srpske da mu kažemo da možemo s njim razgovarati kao sa Saveznim ministrom poljoprivrede i da mu kažemo da on za nas nema legitimitet – jasno je poručio Dodik.

Srpski član Predsjedništva isto je rekao i dan prije, uoči sastanka u Beogradu, gostujući na našoj Televiziji u emisiji Intervju.

Interesantno da niko od političara iz Republike Srpske juče nije reagovao na izjavu Šmita da je spreman i da neformalno razgovara sa predstavnicima Srpske.

– U OHR-u upravo razmatramo mogućnost da se sastanemo neformalno i da razgovaramo i spreman sam takođe da idem tamo gdje postoje najbolje mogućnosti za razgovor. Ne postoji ni jedan grad u BiH u koji neću otići uz odgovarajuću pripremu – naglasio je Šmit.

Na neformalni sastanak Šmit je spreman zarad funkcionalnosti BiH. Ne bi koristio ni bonska ovlašćenja, samo u slučaju prijetnje teritorijalnom integritetu. Zbog ovakvog stava, Šmit je razočarao zagovornike tzv. “bonskih ovlašćenja” i eventualnih sankcija za srpske političare. No, brojni mediji, koji se kritički odnose prema Republici Srpskoj, posebno vlasti, propustili su da prenose suštinu Šmitovog obraćanja. Da li zbog toga što je spreman za neformalni sastanak sa srpskim predstavnicima, jer neformalno znači sastanak, ali ne u ulozi visokog predstavnika.

Autor: RTRS