smart

Solarno drvo koje je bilo postavljeno na prijedorskom Trgu majora Zorana Karlice demontirano je i nakon njegove rehabilitacije koja se trenutno obavlja, tražiće se najbolja lokacija za ponovno postavljanje.

vo su poručili iz Gradske uprave u Prijedoru nakon što su građani putem servisa  “48 sati” pitali gdje je nestalo solarno drvo ispred robne kuće “Patrija” i da li je moguće njegovo postavljanje na drugoj lokaciji.

Solarno drvo je uklonjeno tokom radova na obnovi robne kuće “Patrija” koja je prošlog mjeseca , a nakon višegodišnjeg propadanja, ponovo puštena u rad.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

Prijedor je bio prvi grad u BiH koji je dobio solarno drvo u martu 2013. I na kojem su građani u svako doba, mogli puniti  mobilne telefone i laptope na bazi solarne energije.

Riječ je o metalnoj konstrukciji koja izgledom podsjeća na stablo sa granama na čijim vrhovima se nalaze solarni paneli koji koristeći sunčevu energiju proizvode energiju za punjenje baterija mobilnih telefona i prenosivih računara, te za napajanje informativnog LED ekrana.

Ovaj projekat su osmislili i razvili studenti Mašinskog, Arhitektonskog i Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci okupljeni u organizaciju Energetski klub.

U izgradnju i postavljanje solarnog drveta prije osam godina uložene je 18.200 KM, od čega su 90 posto obezbijedile donatorske organizacije Njemačko društvo za međunarodnu saradnju “GIZ”, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i banjalučko preduzeća “Kaldera”, a deset odsto grad Prijedor.  Koordinator projekta je bila Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora “PREDA-PD”.

Cilj ovog projekta je bio promocija obnovljivih izvora energije, te podizanje javne svijesti o potencijalu solarne energije kao čistog ekološkog izvora.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

Ova zanimljiva konstrukcija nije sačuvana od vandala. Neki od šest kablova za punjenje počupani su već istog mjeseca kada je i postavljeno solarno drvo. Nakon toga uništeno je ležište u kojem su bili smješteni izvori napajanja energijom, zbog čega je solarno drvo nakon par mjeseci prvi put bilo popravljano.

Izvor: Srpskainfo