Grad Prijedor od sutra počinje isplatu sredstava za šezdesetak voćara na ime nadoknade štete od kasnih proljetnih mrazeva u ukupnom iznosu od 70.000 KM.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj Danijel Egić je novinarima izjavio da će isplaćena šteta iznositi 8-10 odsto ukupno procijenjene štete na parcelama od pola hektara i više površine.
“Nakon što su se poljoprivredni proizvođači odnosno voćari obratili Gradskoj upravi sa molbom da im se saniraju posljedice kasnih proljetnih mrazeva, gadonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović je odobrio određena sredstva,a nadležno Odjeljenje formiralo komisiju koja je obišla sve oštećene i donijela odluku o isplati šteta”, izjavio je Egić.
On je dodao da su poljoprivredni proizvođači već dobili rješenja o isplati sredstava i Odjeljenje za finansije vrši isplatu od sutra kao i da je riječ je o iznosu od 70.000 i to su sredstva , koja su datim uslovima, bila jedino moguća za isplatiti.
“Ovo je posljednji put da se šteta isplaćuje na ovakav način, budućnost je u osiguranju usjeva uz podsjećanje da nadležno Ministarstvo za poljoprivredu sa 50 odsto sufinansira premiju , odnosno osiguranje voćnjaka, a Odjeljenje će to podržati sa nekih 20-30 odsto zavisno od mogućnosti i da će svih narednih godina poljoprivredni proizvođači moći da svoje zasade osiguraju sa nekih 20 do 30 dosto ukupne vrijednosti premije osiguranja”, naglasio je Egić.

Izvor: prijedorgrad