Peta knjiga srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika “Volja naroda” u potpunosti je posvećena Republici Srpskoj, te je od prve do posljednje stranice izražena briga za odbranu i očuvanje Srpske, za njen nastanak i razvoj, poručio je priređivač knjige Milan Ljepojević.

Ljepojević je, pred početak današnje promocije knjige u Banjaluci, novinarima rekao da knjiga sadrži mnogo govora srpskog člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a tokom izborne kampanje prošle godine i nakon izbora, od obraćanja u lokalnim zajednicama, preko govora u Narodnoj skupštini, do obraćanja Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

– Dominantno za sva njegova istupanja je zalaganje za Republiku Srpsku, njenu odbranu i očuvanje. Tu najviše dominira insistiranje na Opštem okvirnom sporazumu za BiH, Aneksu 10 kojim se uvodi visoki predstavnik i Aneksu četiri – rekao je Ljepojević.

On je naglasio da se može reći da je kroz knjigu poslata poruka da je glas Milorada Dodika mnogo jak, da se mnogo čuje i da su ga mnogi razumjeli, na prvom mjestu Rusija i Kina.

Ljepojević je istakao da je suština knjige srpsko jedinstvo, odbrana Republike Srpske i podsjećanja da je srpski narod slobodarski, rodoljubiv narod, koji je bio velika žrtva u 21. vijeku.

– Poruka knjige je da je neophodno da se očuva sloboda, ne samo za srpski narod, već za sve narode, da se sve stvari rješavaju mirnim putem i da se poštuje međunarodno pravo – naveo je Ljepojević.

On je dodao da je knjiga “Volja naroda” štampana u tiražu od 1.000 primjeraka, te da će, nakon promocije u Banjaluci, knjiga biti promovisana u Beogradu, ali i nekim evropskim gradovima.

Recenzent knjige Franc Sošnja izjavio je da je ova knjiga dokument o izbornoj kampanji iz 2020. godine i periodu poslije.

– “Volja naroda” je potrebna zbog jačanja nacionalnog jedinstva, da bi se Republika Srpska mogla oduprijeti svim međunarodnim pritiscima koji nam se sada dešavaju – rekao je Sošnja.

Prema njegovim riječima, volja naroda Republike Srpske iskazana je kroz izbore 2020. godine, u kojima je SNSD odnio veliku pobjedu, a narod pokazao potrebu za jedinstvom.

– Sada vidimo da nam je to jedinstvo potrebnije više nego ikada, da bi mogli savladati sve napade na Republiku Srpsku – istakao je Sošnja.

Promociji u Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske, između ostalih, prisustvovali su predsjednik Akademije Rajko Kuzmanović, ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić, direktor Univerzitetskog kliničkog centra Vlado Đajić i brojni drugi predstavnici javnog i kulturnog života.

Autor: SRNA/RTRS