????????????????????????????????????

U proteklih osam mjeseci, Gradskoj upravi je na naplatu stiglo sedam sudskih presuda u ukupnom iznosu od 1,1 milion KM. Presude su trebale biti isplaćene u zakonskom roku od mjesec dana, ali je, po riječima gradonačelnika Dalibora Pavlovića, postignut dogovor za plaćanje u ratama.

“U Kabinet smo pozvali ljude i predstavnike preduzeća koji su dobili presude. Naišli smo na njihovo razumijevanje i postigli dogovor o plaćanju u ratama. Samo nas je to spasilo od blokade računa Grada Prijedora. Objasnio sam im u kakvoj situaciji se nalazi Grad, s budžetskim deficitom koji smo zatekli prilikom dolaska na vlast prije osam mjeseci i mi još uvijek plaćamo te presude”, rekao je Pavlović.

Da nije postignut dogovor, cijeli gradski sistem i sva preduzeća koja se oslanjaju na gradski budžet, bili bi blokirani. Sredstava ne bi bilo ni za isplatu plata, kaže gradonačelnik Prijedora. Dodaje da Grad plaća sudske presude iz tekućih prihoda, u jednakim mjesečnim ratama. Trenutno je aktivno 16 sudskih sporova, vrijednosti od preko milion maraka. Najveći spor je sa jednim privrednim društvom u iznosu od oko 800.000 KM, za koji je veoma izvjesno da će Grad izgubiti.

Izvor: Kozarski