Institut za javno zdravstvo Republike Srpske razmatra nove mjere protiv virusa korona s obzirom na to da svako pogoršanje epidemiološke situacije zahtijeva donošenje novih mjera, rekla je za RTRS Јelena Đaković Dević, epidemiolog u Institutu.

Đaković Dević podsjeća da Institut tokom cijele pandemije razmatra situaciju i predlaže Republičkom štabu za vanredne sutuacije nove mjere.

– Svako novo pogoršanje epidemiološke situacije zahtijeva njeno razmatranje sa svih aspekata i definitivno mi u ovom trenutku razmatramo određene mjere, odnosno koje mjere bi bile smislene, koje bi imalo razloga uvesti u ovom trenutku i kakve efekte možemo očekivati – istakla je ona i dodala da se još uvijek ne razmišlja o uvođenju policijskog časa.

Đaković Dević je navela da se u Republici Srpskoj od sredine avgusta bilježi pogoršana epidemiološka situacija, te da zabrinjava porast broja hospitalizovanih pacijenta kojih je trenutno više od 300.

Istakla je da su putovanja i delta soj virusa korona doprinijeli pogoršanju epidemiološke situacije, dodavši i da opuštanje stanovništva u trenutku povoljne situacije dovodi do većeg broja zaraženih.

Iz Instituta za javno zdravstvo pozvali su sve građane koji se nisu vakcinisali da to učine.

Opširnije u videu: 

Autor: RTRS