U Prijedoru postoji nekoliko sekend hendova, međutim, samo oni u sastavu Hrišćanske humanitarne organizacije „Hleb života“ posluju po sistemu socijalnog preduzetništva. To znači da sve ono što dobiju i prodaju u takvim trgovinama koriste za finansiranje svojih humanitarnih projekata. Osim ovog, posredstvom socijalnog preduzetništva ovdje su zaposlili i pet radnika. Danko Malešević, izvršni direktor „Hleba života“, kaže da su prvi sekend hend otvorili prije desetak godina, kada je u okviru „Hleba života“ osnovano preduzeće „Hatikva“ d.o.o.

„Od samog početka uspjeli smo odvojiti dobar dio profita za naše humanitarne projekte, podržavali smo naš Centar za ovisnike, rad Narodne kuhinje, socijalno ugrožene porodice. Svakodnevno nam se javljaju ljudi u potrebi kojim pomažemo. I sama “Hatikva” je jedan od naših projekata”, kaže Malešević.

Ono što se može naći u ovim trgovinama, a riječ je o odjeći, obući, namještaju, pa čak i brendiranim komadima može kupiti vrlo povoljno. Cijene odjeće kreću se od jedne do 15 maraka, a roba izložena ovdje privlači redom sve, od onih siromašnijih do onih viđenijih Prijedorčana.

Izvor: Kozarski