Rad umjetnika iz Prijedora Dragana Inđića pod nazivom „Nebo je granica“ pobjednički je prijedlog na osmom konkursu za dodjelu Godišnje međunarodne nagrade “Paola de Maninkor” za najbolji mural u Prijedoru 2021.

asada koju će krasiti ovogodišnji pobjednički murala nalazi se na objektu Ugostiteljsko-ekonomske škole Prijedoru.

– S obzirom da je za ovogodišnji mural izabrana fasada jedne obrazovne ustanove, ideju ove ilustracije sam prilagodio mjestu izrade. Radi se o konceptu napredovanja, dostizanja svojih granica i prevazilaženju istih. Balon je u obliku sijalice koja u vizuelnom jeziku označava ideju, napredak, prosperitet. Ideja je ono što nas gura naprijed i što nas uzdiže. Simbolično, u dnu ilustracije nalzi se Mrakovica, obilježje Prijedora, a nebo je granica – napisao je Inđić u objašnjenju za svoj prijedlog.

Pobjednika je izabrao stručni žiri imenovan od strane Udruženja likovnih umjetnika Prijedor  u sastavu Zoran Radonjić – diplomirani slikar i direktor Muzeja Kozare u Prijedoru, Luigi Penasa – umjetnik i direktor galerije i studija Andromeda u Trentu te Boris Eremić – diplomirani likovni umjetnik i predsjednik Udruženja.

– Najviše glasova dali su umjetničkom prijedlogu pod rednim brojem 12. U vrhu ovogodišnjeg izbora za pobjednika nalazili su se i prijedlozi 14, 2 i 3 koji su dobili posebnu pohvalu žirija. Sva imena učesnika autora radova objavićemo u toku sedmice. Pobjedniku čestitamo i svima se zahvaljujemo na učešću u ovogodišnjem konkursu! – navedeno je na fejsbuk stranici Prijedor grad murala.

 

Na ovogodišnji konkurs pristiglo je 17 važećih prijava iz Srbije, BiH, Portugala, Italije i Francuske.

Grad Prijedor unazad više od deceniju i po sarađuje sa italijanskim gradom Trento iz pokrajine Trentino. Ova saradnja nastavlja se i na projektu “Prijedor – grad murala” kojeg od 2013. godine realizuje Udruženje likovnih umjetnika Prijedora. U okviru ovog projekta Udruženje je osnovalo nagradu pod nazivom Godišnja međunarodna nagrada “Paola de Maninkor” za najbolji mural u Prijedoru. Nagrada se dodjeljuje putem javnog konkursa,  a na osnovu preporuke stručnog žirija jednom godišnje. Ona nosi ime trentinske umjetnice murala Paole de Maninkor koja je 1998. godine oslikala prvi mural u Prijedoru na zidu srednje Elektrotehničke škole zajedno sa djecom iz tadašnjih izbjegličkih centara u Prijedoru i okolini.

Izvor: Srpskainfo