Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da sve osumnjičene za ratne zločine treba uhapsiti i poručio da članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović nisu BiH.

– Predsjedništvo BiH može donositi odluke ako sva tri člana odlučuju. Ono što su oni juče uradili je karikatura koja ne doprinosi ničemu. Treba dozvoliti da pravosuđa zemalja u regionu rješavaju slučajeve ratnih zločina – rekao je Dodik novinarima komentarišući hapšenje bivšeg funkcionera federalnog MUP-a Edina Vranja koji se sumnjiči za ratne zločne u Goraždu.

On je istakao da je Srbija demokratski organizovana zemlja i pravna država.

– Svako ko se sumnjiči za ratni zločin treba da bude priveden i ovdje u BiH. Zašto se sada diže galama o posljednjem slučaju, pa koliko su oni Srba uhapsili? Sud treba da odluči da li je neko kriv ili nije, a ne Komšić i Džaferović. Njih dvojica čine sve kako bi se ovdje sve raspalo – rekao je Dodik i podsjetio da su Sud i Tužilaštvo BiH selektivni, jer su uglavnom procesuirali Srbe.

On kaže da Komšić i Džaferović ne mogu ambasadora Srbije Aleksandra Đorđevića zvati na kafu, a nakon toga sve predstaviti kao pozivanje na konsultacije u veoma zvaničnoj diplomatskoj formi.

– Čestitam ambasadoru Srbije na dostojanstvenom ponašanju. Ne može se Srbija svesti na minimalnu mjeru i pozivati nekoga na kafu. Priča u Sarajevu da su oni žrtve, govori da žele da zaštite zločince koji su počinili zločine nad Srbima i to im je osnovna politika. Јasno je kuda sve ide u BiH, a to je skrnavljenje i zloupotreba institucija, te suprotstavljanje pravnoj državi – zaključio je Dodik.

Autor: SRNA/RTRS