Odbornici SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka nisu zadovoljni predloženim Nacrtom rebalansa budžeta, čije je materijale klubovima u skupštini uputio gradonačelnik Draško Stanivuković, poručio je Dragoslav Topić, šef Kluba SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka. Nacrt rebalansa gradskog budžeta prikazuje samovolju pojedinca, a ne odslikava potrebe građana, ocijenio je Topić.

Banjalučki SNSD nezadovoljan predloženim u Nacrtu rebalansa gradskog budžeta. U predloženom nacrtu, kažu nema stavki koje su usvojene u prijedlogu budžeta, a koje su bile dio amandmana skupštinske većine.

– Ovo je samovolja jednog pojedinca. Izbačene su stavke pomoći za penzionere, za zdravstvene radnike i on na ovaj način šalje poruku da on nije zainteresovan uopšte za zdravstvene radnike. Donosi se novi model za porodilje, i pitamo što do sada nije isplatio porodiljama ako toliko govori da je veliki suficit – naveo je Topić.

Rebalansom je predviđeno i manje sredstava za boračka udruženja, kažu u SNSD-u. Gradonačelnika pitaju i zašto se se odlučio za zaduženje od oko 6 miliona, kada je 17 miliona suficita.

– Neosporna je činjenica da je došlo do povećanja od 17 miliona maraka i to je jedino u čemu se slažem sa Stanivukovićem. Kada se uđe u dublju analizu zna se da je do toga povećanja došlo zahvaljujući suficitu prethodnog gradonačelnika Igora Radojičića, povećanja naplate poreza i grantu Srbije, a ne na uštedama kako on govori. On govori da stručne usluge treba ukinuti i da administracija to odrađuje, a povećao je sredstva za stručne usluge za 730.000 KM – tvrdi Srđan Mijatović, predsjednik Ekonomskog savjeta SNSD-a Banjaluka.

I Marinko Umičević odbornik SNSD-a u gradskoj skupštini takođe Stanivukoviću zamjera to što u vezi sa rebalansom budžeta nikoga iz većine nije konsultovao.

-Mi možemo da se volimo ili ne volimo, ali moramo svi raditi u interesu građana i dogovarati se, a ne da se donose neke nelogične odluke. Nemamo načelnike odjeljenja i ovdje se ne zna ništa – poručio je Umičević.

Iz banjalučkog SNSD-a za sutra su najavili sastanak sa predstavnicima svih 57 mjesnih zajednica .U ponedjeljak dan uoči sjednice gradskog paramenta na kojoj će se o Nacrtu rebalansa odlučivati pozvaće na sastanak i gradonačelnika da pojedinačno razgovaraju o svakoj stavki. Nakon toga bi trebalo da bude poznato da li će podržati rebalans.

Autor: RTRS