Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević rekao je da mjere koje su preduzeli bošnjački politički predstavnici u znak podrške Edinu Vranju, koji je uhapšen u Srbiji, nemaju težine i neće nanijeti nikome bilo kakvu štetu, osim njima samima.

Kovačević je naglasio da ignorisanjem činjenice da je Predsjedništvo po Ustavu BiH jedino zaduženo za kreiranje spoljne politike, oni su pokazali ne samo nepovjerenje u BiH institucije, već i u samu BiH u koju se navodno zaklinju.

– Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara ne smije da povuče potez bez saglasnosti Predsjedništva BiH i na svoju ruku. Upravo je to uradila predstavnica najradikalnije struje unutar bošnjačke političke strukture Bisera Turković pozivajući građane da ne putuju u Srbiju, posebno one koji su, kako kaže, branili BiH. To je apsolutno nedopustivo. Da li bi ministar inostranih poslova u Srbiji /Nikola/ Selaković mogao da povuče neki radikalan potez prema bilo kojoj zemlji, a da se ne konsultuje sa predsjednikom države ili predsjednikom Vlade? Naravno da ne bi – istakao je Kovačević za “Sputnjik”.

On je ocijenio da ništa manje nije skandalozan ni poziv na razgovor koji su dva, kako kaže, bošnjačka člana Predsjedništva BiH bez saglasnosti trećeg, srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika, uputili ambasadoru Srbije u BiH.

– Oni nisu imali saglasnost trećeg člana Predsjedništva nego su njih dvojica to uradili na svoju ruku. Pozvati nekog na kafu nije sporno, ali to nije onda zvanični čin. Ono što je limit njihovih nadležnosti bez predstavnika Srba i bez predstavnika Republike Srpske, u ovom slučaju Milorada Dodika, jeste da pozovu na kafu i možda pogledaju i u šoljicu, ali ono što bi vidjeli nikako im se ne bi svidjelo, a to je sve veće jedinstvo između Republike Srpske i Republike Srbije – rekao je Kovačević.

On je ocijenio da je pozadina radikalizacije odnosa sa Srbijom koja je uslijedila nakon hapšenja Edina Vranja pokušaj stvaranja slike kako su jedino oni /Bošnjaci/ branili BiH, dok su je svi drugi napadali.

– Oni žele da nas koji smo rođeni u ovoj zemlji, čiji su djedovi, pradjedovi, čukun djedovi i svi ostali preci rođeni ovdje, proglase agresorima. To je nešto što je apsolutno neprihvatljivo – zaključio je Kovačević.

Autor: SRNA/RTRS