Slatkiši i hrana bogata šećerom omiljeni su mnogima od nas. Međutim, da li ste znali da ako izbacite šećer iz ishrane u tijelu se događaju značajne promjene?

Prirodni šećeri koji se nalaze u voću, mlijeku i ostalim namirnicama dobri su za vaše zdravlje i možete ih unositi u većim količinama preko ovih namirnica. Međutim, industrijski obrađeni i rafinisani šećeri mogu biti velika opasnost. Njihovim izbacivanjem iz izhrane možete drastično poboljšati svoje zdravlje.

Ako se odlučite na izazov i odbacite šećer, dogodiće vam se brojne pozitivne promjene.

Šta se događa nakon prve nedjelje?

Nakon što prestanete da konzumirate šećer na samo nedjelju dana, u vašem tijelu dogodiće se jedna od dvije stvari.

– Ako su u vašem ranijem načinu života dominirali prerađena hrana, sokovi, gazirana pića i šećeri, vjerovatno ćete i dalje biti u fazi detoksikacije.

Šećer je naposlijetku zavisnost, a većine zavisnosti ne možemo se riješiti ako prije toga ne osjetimo određene simptome i prođemo kroz krizu. U prvih nedjelju dana, a ako ste jeli jako puno šećera, onda i malo duže, možete osjetiti žudnju za šećerom, tjeskobu, pa čak i depresiju u ozbiljnijim slučajevima.

Te posljedice se obično smanjuju već nakon prve nedjelje, ali zavisno od nivoa zavisnosti od šećera, mogu potrajati dodatnu nedjelju ili dvije.

– Ako je vaš unos šećera umjereniji i ako ste se prebacili na ishranu bogatu proteinima, vlaknima i zdravim mastima, već nakon sedam dana trebalo bi da počnete da se osjećate prilično dobro.

Bićete manje spori, količina energije tokom dana biće stabilnija, a popraviće se i vaše raspoloženje.

Šta se događa nakon mjesec dana, a šta nakon godinu?

Nakon mjesec dana bez šećera vaša želja za dezertima će nestati, a umjesto toga pojačaće se žudnja za proteinima i lisnatim zelenilom, piše portal Zadovoljna.hr.

Ako izdržite cijelu godinu bez šećera, poboljšaće vam se zdravlje. Tijelo će vam se prilagoditi na funkcionisanje na esencijalnim hranjivim sastojcima, a vrlo vjerovatno ćete izgubiti i kilograme.

Napominjemo da u sklopu jednog takvog stila života možete s vremena na vrijeme priuštiti nešto slatko. Cilj je većinu vremena jesti zdravo, ali ako povremeno u ishranu ubacite “slatki izuzetak”, to ne bi trebalo da vas omete na vašem putu, piše portal Zadovoljna.hr.

Kada se vaš organizam očisti od vještačkih šećera prestaćete stalno osećati glad, gubićete kilograme i vaša težina će se stabilizovari.

Izvor: Srpskainfo