Na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak pozicije su i danas, deseti dan nepromijenjene – kosovski specijalci se ne povlače sa položaja, a Srbi sa Kosova i Metohije ne odustaju od mirnog protesta, nezadovoljni odlukom Prištine o zamjeni registarskih tablica.

Putevi su blokirani, specijalne snage policije se ne povlače, kao ni Srbi koji su jutros, zbog lošeg vremena, uglavnom okupljeni u šatorima, ali poručuju da će na tim pozicijama ostati dok se ne dođe do rješenja, javio je RTS.

Od juče je pojačano prisustvo Kfora. Srbi nisu pristali da se povuku sa puteva kako bi bili slobodni za prevoz putničkih automobila, a da Kfor zamijeni snage kosovske policije na prelazima.

Srbi smatraju da bi u tom slučaju mjera o promjeni tablica ostala na snazi, što bi ograničilo slobodu kretanja stanovništva.

Specijalne jedinice policije – Rosu samoproglašenog Kosova raspoređene su od 20. septembra na administrativnim prelazima sa centralnom Srbijom.

Očekuje se da će se o rješenju krize na Kosovu i Metohiji danas razgovarati u Beogradu gdje će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ugostiti predsjednika Evropske komisije Ursulu fon der Lajen, koja započinje dvodnevnu posjetu.

Situacija na sjeveru Kosova i Metohije biće tema današnjeg sastanka šefova pregovaračkih timova Petra Petkovića i Besnika Bisljimija.

Autor: SRNA/ATV