Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da treba povući ranije date saglasnosti Republike Srpske za formiranje Oružanih snaga, VSTS i oblast indirektnih poreza.

– Vjerujem da bi sjednica NSRS mogla da bude održana polovinom sljedećeg mjeseca i da će na dnevnom redu biti sva pitanja na kojima radne grupe predano rade – rekao je Dodik i ponovio da Republika Srpska ima svoja prava.

On je istakao da će poštovati i zaključke Narodne skupštine čija se posebna sjednica danas održava na njegov zahtjev.

Dodik je rekao da je sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem juče razgovarao više od tri sata te da su jedan drugog upoznali o svim važnim političkim temamma u BiH, Hrvatskoj, regionu i EU.

– Razgovor je rezultovao približavanjem i utvrđivanjem zajedničkih stavova a to je da je neophodno obezbijediti stabilno i bezbjedno okruženje u BiH, koje je preduslov i regionalne stabilnosti, te da stabilnost nije ako neki pokušavaju da aktuelna neslaganja u BiH iskoriste kao način da destabilizuju situaciju kriveći druge, a u suštini imajući namjeru da kroz to još više dezavuišu i razgrade prava konstitutivnih naroda u BiH – rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je rekao da su istakli značaj konstitutivnih naroda i njihovih prava, a ukazano je i da je došlo do niza materijalnih kršenja Ustava BiH.

Dodik je najavio da će Srpska obezbijediti deset smještajnih obekata za porodice koje su ostale bez krova nad glavom u Glini i okolini ako je moguće do zime.

Autor: RTRS