Zimi je broj saobraćajnih nesreća šest puta veći nego ljeti. Bilo da je na putu snijeg, led, raskvašen snijeg ili samo voda – zimi gume slabije prijanjaju i imaju znatno smanjene ukupne performanse.

Da biste zaštitili sebe, svoju porodicu, automobil i sve učesnike u saobraćaju zbog toga je neophodno da imate zimske gume, prenosi RTS.

Zimske gume su po svojim svojstvima prilagođene nižim temperaturama, bolje prijanjaju za površinu i zaustavni put je kraći prilikom naglog kočenja, kaže Milan Ilić iz Agencije za bezbjednost saobraćaja Srbije.

“Propisi kažu da šara mora da bude i po cijelom obimu i po širini minimalno četiri milimetara. Takođe, važno je i da pritisak u pneumaticima bude adekvatan, onako je propisano od strane proizvođača”, objasnio je Ilić.

Granica od sedam stepeni je ključna granica kada pneumatik mijenja svojstva i važno je da vozači na vrijeme promjene gume na svojim vozilima.

“U posljednjih pet godina je poginulo 55 osoba zbog neadekvatnih pneumatika. U vrijeme ljeta, snijega i kiše potrebna su sva četiri zimska pneumatika ili lanci za snijeg na pogonskim točkovima”, naveo je Ilić.

Pneumatici za sve sezone se prema zakonu mogu koristiti, međutim Ilić kaže da se to odnosi prije svega na vozače koji prelaze manji broj kilometara, što znači do 7.000 kilometara godišnje, inače je preporuka da se pneumatici mijenjaju sezonski.

“Zimski pneumatik u zimskim uslovima ima najbolje performanse i najmanji zaustavni put kao i ljetnji u ljetnjem periodu. Najbolje je koristiti pneumatike koje je preporučio proizvođač, a stvar je stila vožnje da li će se koristit šira ili uža guma”, kaže Ilić.

U zimskim uslovima preporuka je da se što manje koči, a da se brzina prilagodi uslovima vožnje i da se drži odstojanje.

“Ljetnje gume se u zimskim uslovima stvrdnjavaju i bukvalno se pretvaraju u plastiku. S druge strane, kada koristite zimske gume u ljetnjem periodu one omekšaju i troše se više, posebno ako se vozi dinamičnije i prelazi veći broj kilometara”, rekao je za RTS Milan Ilić iz Agencije za bezbjednost saobraćaja.

Izvor: RTS/ATV