Milan Radović, zamjenik predsjednika SDS-a, nakon prodaje akcija i izlaska iz vlasništva Nove banke, proširio je regionalnu mrežu svojih kompanija vrijednih milione maraka. Iako poznat po učestalim i ispraznim medijskim pisanijama o siromaštvu u Srpskoj, Radović je u imovinskom kartonu iz 2018. godine naveo da ima imovinu vrijednu 10,5 miliona KM.I nije njegov imetak koncentrisan samo na Republiku Srpsku, koju rado zamijeni svjetskim metropolama, velegradima i luksuznim destinacijama. Zanimljivo je da je u imovinski karton, u decembru 2018. godine, upisao i dionice firmi u BiH i Hrvatskoj. Međutim, Faktor u ovom broju otkriva da je Radović štošta prećutao, jer je u isto vrijeme imao vlasništvo u najmanje jednoj kompaniji u Srbiji, a da to nije prijavio u imovinskom kartonu. Poslovno carstvo širio je i sa licima teške kriminalne prošlosti koja su predmet opservacije policija regiona.

Prećutao milionski biznis

Ovaj poslanik SDS-a posljednjih godina živi na relaciji Banja Luka-Beograd.

Sa razlogom, jer je još 22.02.2018. godine osnovao kompaniju koja se zove „MedicBooking“ d.o.o. Beograd.

Dakle, osam mjeseci prije izbora u BiH.

U decembru 2018. godine, kao izabrani poslanik u NSRS, a prema zakonskoj obavezi, popunio je imovinski karton i sporno preduzeće u Beogradu nije ni spomenuo.

Time je, formalno, prekršio propise jer nije prijavio da posjeduje akcije u kompaniji u inostranstvu.

Ulaganjem u ovu firmu, Radović ulazi u još jednu veoma unosnu oblast biznisa – medicinu.

Kompanija „MedicoBooking“ bavi se posredovanjem, odnosno, narodski rečeno, posreduje između pacijenata i privatnih klinika, u vezi sa zdravstvenim zahvatima koji su im potrebni, a ne mogu ih ili ne žele obaviti pri svom matičnom zdravstvenom sistemu.

Jako su zanimljivi poslovni partneri u ovom poslu Milana Radovića.

Osnivači i vlasnici kompanije su: Dragan Pilipović, Milan Radović, Ratko Pražić i Srđan Malešević, koji je ujedno i direktor firme.

Vlasništvo kompanije je sljedeće:

  1. Milan Radović 31 %

  2. Ratko Pražić 26 %

  3. Srđan Malešević 23 %

  4. Dragan Pilipović 20 %

Osnivački ulog kompanije je više nego smiješan, tek 100 dinara ili oko 1,5 KM, ali to dozvoljavaju propisi u Srbiji.

Sjedište kompanije je Dobričina 5, stan u stambeno-poslovnoj zgradi u strogom centru Beograda što je, očito, jedan od dokaza da je osnivački kapital samo paravan za mnogo veće poslove od tih 100 dinara osnivačkog uloga.

Kompanija je formalno registrovana za specijalizovano posredovanje u prodaji posebnih proizvoda. Na njenom sajtu se navodi da ima kancelarije i u Zemunu, na adresi Klare Cetkin 1h/4 što je opet stan u stambeno-poslovnoj zgradi.

Izbor Radovićevih partnera je jako zanimljiv.

Dragan Pilipović je, prema pisanju medija, jedan od najvećih trgovaca lijekovima u Republici Srpskoj.

Vlasnik je kompanije „B Pharm“ iz Novog Grada.

U njegovom vlasništvu je i vodeći lanac apoteka u Republici Srpskoj.

Lijekovima trguje još od 1991. godine, a vlasnik je i nekoliko firmi iz različitih oblasti.

Poslovni partner u uvozu lijekova na početku mu je bila Snježana Stanić, supruga nekadašnjeg ministra zdravlja, a sadašnjeg visokog funkcionera SDS-a, koji je na lokalnim izborima propao u pokušaju da obnovi mjesto u Novom Gradu.

Stanić je negirao da je pogodovao u poslovanju Pilipoviću dok je bio ministar, ali je potvrdio da su prijatelji.

Posebno je zanimljivo da je Pilipović bio jedan od deset najvećih akcionara Nove banke u vrijeme kada je i Milan Radović bio većinski akcionar banke i njen direktor.

Radović je posjedovao 7,9 odsto vlasništva Nove banke, a Pilipović 6,2 odsto.

O kolikom se novcu radi pokazuje i pisanje medija da je Radović svoj udio u banci, u decembru 2018. godine,  prodao za iznos koji se kreće od čak sedam i po miliona maraka.

O Radovićevim poslovima, dok je bio suvlasnik i direktor banke te o njegovim poslovnim partnerima interesantnim raznim službama bezbjednosti  zemalja regiona, Faktor će se tek pisati.

Srđan Malešević, iz Šida u Srbiji, direktor MedicBooking-a, prema profilu na Linkedin-u završio je Ekonomski fakultet u Banjoj Luci tokom rata, u periodu od 1993. do 1997. godine i to „Usluge bankarstva i finansijske podrške“.

MedicBooking dakle, nudi pacijentima posredovanje u liječenju sa preko 150 privatnih klinika u regionu bivše Jugoslavije.

Riječ je o vrlo šarolikom spektru klinika: od plastične hirurgije, stomatologije, očne hirurgije, ginekologije… Kompanija posreduje i u liječenju kod nekoliko prestižnih klinika u Turskoj i na Kubi.

Za sebe kažu da su prva, onlajn, integrisana platforma dizajnirana za povezivanje pacijenata sa pružaocima zdravstvenih usluga.

Nude ugovore zdravstvenim ustanovama koji se kreću od 300 do 10.000 evra, a pacijentima se uzima provizija u zavisnosti od visine liječenja.

Očigledno se radi o puno većem biznisu od početnih 100 dinara osnivačkog kapitala, a koji Radović krije k’o zmija noge.

Veze sa sarajevskim tajkunima i pripadnicima takozvane Armije BiH

Faktor je ranije objavio dokumenta i o građevinskom poslu Milana Radovića.

Sa Malčom Rovčaninom, preko zajedničke firme „Trust invest“, raširio je građevinski posao u Sarajevu.

Firma „Trust invest“ trenutno gradi dvije velike zgrade u Sarajevu na kojima će Radović i njegov partner zgrnuti milione maraka. Prema saznanjima Faktora, Radović se sprema da gradi još nekoliko objekata po gradu na Miljacki.

Vrlo je zanimljivo da je Radović političar koji se „bori za interese“ Republike Srpske u Banjaluci, a sa preko milion maraka za kupovinu zemljišta i rente, puni budžet Kantona Sarajevo u FBiH, i to samo na jednom projektu.

Malčo Rovčanin je u ratu  bio pripadnik zloglasne jedinice Mušana Topalovića Cace, čiji su pripadnici osumnjičeni za brojna ubistva Srba po Sarajevu.

O tome je FAKTOR pisao u nekom od prošlih brojeva.Kako je poljoprivreda spojila tajkuna Jarića i bivšeg bankara?

Veoma je šaroliko društvo poslovnih partnera Milana Radovića.

Tako je sa banjalučkim građevinskim tajkunom Vedranom Jarićem, sinom mnogo poznatijeg neimara Veljka Jarića, tokom 2019. godine osnovao firmu koja se bavi poljoprivredom i spoljnotrgovinskim prometom.

Radović je sa Jarićem juniorom ušao u biznis uzgoja bobičastog, orašastog i ostalog voća.

„Balkan Agriculture invest“ naziv je kompanije čiji su vlasnici Vedran Jarić, Sonja Jarić, Marco Fantinel (muž Sonje Jarić), te Milan Radović.

Osnivački ulog je bio 20.000 KM, a sjedište firme je bilo gdje i druge kompanije Vedrana Jarića koji ima i najveći udio u frimi – 40 odsto. Ostali ulagači, uključujući i Radovića, vlasnici su po 20 odsto firme.

Poslovni interesi Jarića i Radovića našli su se i u politici pa su se tako zajedno našli u DNS-u.

Jarić je iz partije zaboravljenog Adama Šukala prešao u DNS, a Radović je poslanički mandat na izborima 2018. godine osvojio u DNS-u da bi kasnije prešao u SDS.

Njihovo prijateljstvo vezano je i zajedničkim ljetovanjima na egzotičnim svjetskim destinacijima, o kojima narodu u Srpskoj zamjenik predsjednika SDS-a ni riječi ne govori.

Draži mu je populizam.

autor: Faktor