Regulatorna agencija za komunikacije podsjeća na obavezu poštovanja Izbornog zakona BiH i Pravilnika o medijskom predstavljanju političkih subjekata u periodu od raspisivanja do održavanja prijevremenih izbora za gradonačelnika Prijedora 12. decembra.

Obaveza pokrivanja izbornih aktivnosti tokom tih izbora odnosi se na sve pružaoce medijskih usluga koji svojim signalom pokrivaju područje grada Prijedora, saopšteno je danas iz RAK-a.

Zvanični početak izborne kampanje za izbore u Prijedoru počinje 27. novembra i traje 15 dana.

U skladu s tim, neposredno obraćanje političkih subjekata, kao i emitovanje plaćenog političkog oglašavanja počinje 27. novembra.

Pružaoci medijskih usluga koji svojim signalom pokrivaju područje grada Prijedora obavezni su da dostave RAK-u raspored planiranih izbornih programa, kao i važeće cjenovnike marketinških usluga najkasnije sedam dana prije početka izborne kampanje.

U saopštenju se navodi da izborna tišina počinje 24 časa prije otvaranja biračkih mjesta, odnosno 11. decembra u 7.00 časova i traje do zatvaranja biračkih mjesta, a zabrana objave rezultata ispitivanja javnog mnjenja na snazi je od 10. decembra u 7.00 časova do zatvaranja biračkih mjesta.

Pravilnik o medijskom predstavljanju političkih subjekata u periodu od dana raspisivanja do dana održavanja izbora, kao i Izborni zakon BiH, dostupni su na veb stranici Agencije www.rak.ba, a lista ovjerenih političkih subjekata za izbore dostupna je putem veb stranice Centralne izborne komisije BiH www.izbori.ba.

RAK poziva televizijske stanice da izborne programe u najvećoj mogućoj mjeri učine pristupačnim licima sa oštećenjem sluha, kao i slijepim i slabovidnim licima.

U programima poput izbornih hronika i političkih debata, te neposrednom obraćanju političkih subjekata, preporučuje se da obezbijede tumačenje na znakovni jezik ili titlovanje.

Autor: SRNA/RTRS