Epidemiološka situacija u Njemačkoj se, kao i u većem dijelu Evrope pogoršala u posljednje vrijeme.

Savezna Republika Njemačka je BiH označila područjem visokog rizika zaraze korona virusom.

Na ovoj listi se pored BiH nalaze i Srbija, Austrija, Belgija, Grčka, Holandija, Hrvatska, Slovenija, Crna Gora i Sjeverna Makedonija.

Stoga je uvedena obavezna elektronska prijava dolaska i kućni karantin (u trajanju od 10 dana, koji može da se skrati posle petog dana uz negativan test).

U zemlju možete da uđete uz negativan PCR test (ne stariji od 72 sata) ili brz antigenski test (ne stariji od 48 sati), potvrdu o vakcinaciji ili potvrde o preleženom korona vriusu.

Njemačka priznaje sljedeće vakcine: Fajzer, Modernu, AstraZeneku i Džonson i Džonson,a neophodno je da je od posljednje doze vakcine prošlo najmanje 14 dana.

Ova pravila će važiti sigurno do 15. januara 2022. godine.

Djeci ispod 12 godina je dozvoljen ulazak u Njemačku, iako još nisu vakcinisana, u pratnji makar jednog potpuno vakcinisanog roditelja. Za djecu je obavezan petodnevni karantin i bitno je napomenuti da je i za njih obavezan digitalni obrazac prije putovanja.

U Njemačkoj možete slobodno da se krećete svuda, osim u Saksoniji gdje su do 12. decembra zabranjena turistička putovanja. U ovoj pokrajini su dozvoljena samo poslovna putovanja, a slično je i u dijelovima Bavarske, piše “B92“.

Zato se prije puta obavezno raspitajte da li su turistička putovanja dozvoljena u pokrajini u koju dolazite. Informacije o korona propisima u svim njemačkim pokrajinama možete pronaći OVDJE.

Što se tiče pravila za turiste, ona se razlikuju od jedne do druge savezne pokrajine, pa čak i od regiona do regiona.

U mnogim pokrajinama, kao što su Berlin, Hamburg, Saksonija i Sjeverna Rajna Vestfalija na mnogim mjestima važi takozvano “pravilo 2G”.

To znači da samo vakcinisani i oni koji su preležali virus mogu u restorane, muzeje ili na razne manifestacije. Negativan test nije dovoljan.

Stoga je putnicima koji nisu vakcinisani turistička ponuda ograničena.

S obzirom na dramatičan broj zaraženih korona virusom, u mnogim dijelovima Njemačke bi narednih dana ili sedmica restriktivne mjere mogle da budu pooštrene.

Mnogi traže da se “pravilo 2G” uvede u cijeloj zemlji. Turisti bi zato obavezno trebalo da se informišu o epidemiološkoj situaciji, naročito u pokrajini u koju dolaze.

Izvor: B92/ATV