Narodna biblioteka “Ćirilo i Metodije” u Prijedoru u prvoj polovini iduće godine organizovaće promocije sedam knjiga zavičajnih pisaca, koliko ih se prijavilo na prvi konkurs raspisan sredinom septembra, izjavila je danas vršilac dužnosti direktora ove ustanove Gordana Vila.
Ona je podsjetila da je konkurs prvobitno bio raspisan za pet djela, a da se prijavilo sedam autora sa po jednim djelom i da je Programski savjet jednoglasno odlučio da se lista kandidata proširi na sedam odabranih autora.

“Termini promocija odabranih djela biće razmatrani u skladu sa epidemiološkom situacijom, a prva će biti promovisana knjiga `Timar i timarski rodovi` Milorada Bogdanovića”, rekla je Vila na konferenciji za novinare u Prijedoru.

Za sutra u 19.30 časova u Gradskoj čitaonici najavljena je promocija jubilarnog 10. izdanja časopisa za književnost i umjetnost “Srp”, koji od sada izlazi u izdanju prijedorske biblioteke, takođe radi promocije kulture uopšte, ali i da se čitaocima približe neafirmisani i afirmisani pisci i drugi umjetnici jer nije riječ samo o književnosti.

Predsjednik Programskog savjeta Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije” Prijedor Mladenko Sadžak rekao je da su na konkurs za promociju knjiga zavičajnih pisaca stigli raznorodni žanrovi.

“Antropogeografska studija Milorada Bogdanovića `Timar i timarski rodovi` je neobična i impozantna. Ono što se radi u institutima, ovaj čovjek koji nije iz struke je upravo uradio. Knjiga Mirka Dimića `Sreflije od 1941. do 1945` je monografija, u stvari istorijska studija njegovog rodnog sela i stradanja u Drugom svjetskom ratu. `Pismo za izgubljenog putnika` je treća knjiga poezije Kristine Plavšić i to je ženski rukopis, kako se danas kaže. Ona je izgrađen pjesnik, česti su epistolarni formati i elegični tonovi”, naveo je Sadžak.

On je rekao da je knjiga “Črčkarije” Alme Ćirkić zbirka meditativnih priča i pjesama, zapisa i refleksija koja je upućena ne samo srodnim dušama, već običnim ljudima, posebno ženama, te da je tu i knjiga Anele Sejarić Vujinović “Tragači sjemena sreće”.

“Odlučili smo se i za zbirku pjesama za djecu Stojana Šašića `Četiri drugara` i za roman Milice Savić `Voz 63` iako su te knjige već promovisane, ali ne u organizaciji biblioteke”, dodao je Sadžak.

Autor: SRNA/RTRS