U Osnovnoj školi “Risto Proroković” u Nevesinju dogodila su se dva slučaja brutalnog vršnjačkog nasilja, a nakon što je objavljen video nasilja isplivali su detalji zlostavljanja jednog dječaka.

Naime, jedna scena zlostavljanja snimljena je i dospjela je na društvene mreže. Na snimku se vidi se iživljavanje nad djetetom koje leži na podu, a vršnjak ga šutira nogama iz sve snage. Sve se dešava se u učionici.

Kako prenosi Top portal, u nevesinjskoj osnovnoj školi istražuje još jedan gori i brutalniji slučaj nasilja u sedmom razredu.

Prema informacijama dobro upućenog izvora iz Osnovne škole u Nevesinju nasilje nad dvanaestogodišnjim dječakom događalo se duži vremenski period.

– Sedmoro djece, pet dječaka i dvije djevojčice psihički i fizički su zlostavljali vršnjaka. To je monstruozna priča – navodi izvor iz škole za pomenuti portal.

Dodaje da je sve to trajalo duži vremenski period, a da ostala djeca nisu reagovala.

– Skidali su ga do donjeg veša, štipali, prosipali vodu i sipali neku drugu tečnost, bacali mu patike, jaknu, maltretirali ga oko škole i u školskom objektu. Dječak nije ništa govorio, već je jedna od školskih drugarica nakon izvjesnog vremena ispričala majci koja je prenijela roditeljima maltretiranog dječaka – otkriva izvor užasne detalje zlostavljanja.

Nakon svega, dječak je otvorio dušu i tek tada sve ispričao roditeljima.

Da problem postoji i da se rješava potvrdila je i direktorica Osnovne škole “Risto Proroković” Nevesinje Mara Šaran.

Šaran naglašava da se u školi postupa po zakonu i u skladu sa zakonskim aktima, kao i u skladu sa protokolom o postupanju u slučaju vršnjačkog nasilja.

– Pri samom saznanju odmah smo pristupili svim radnjama koje su zakonom propisane. Obaviještena  je i Policijska stanica i Centar za socijalni rad i Ministarstvo obrazovanja. Sve se radi u skladu sa zakonom i postupak je još uvijek u toku – rekla je Šaran.

Dodaje da je i osoba koja je objavila snimke i imena djece, izložila opasnosti djecu i prijavljena je Policijskoj stanici Nevesinje.

Šaran u više navrata naglašava da je sve u postupku utvrđivanja od strane škole i svih nadležnih ustanova.

Zbog cijele situacije, danas zasjeda i bezbjednosni forum Opštine Nevesinje.

Izvor: Srpskainfo