Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda u BiH, podnio je apelaciju Ustavnom sudu BiH kojim traži ispitivanje ustavnosti Pravila službe Oružanih snaga BiH, kojim se ne dozvoljava nošenje brade.

Nakon toga Ustavni sud utrdio je da su apsolutnom zabranom nošenja brade vojnicima Oružanih snaga BiH, dok su u službi i u uniformi, prekršeni pravo na privatni život i pravo na slobodu vjere zagarantovani Ustavom BiH i Evropskom konvencijom.

Ova odluka u praksi će značiti da svi muslimanski vojnici koji žele da nose bradu, to sada mogu da urade, ali nakon što Oružane snage izmijene Pravilnik o izgledu vojnika i isticanju vjerskih obilježja.

Kakve su moguće posljedice odluke Ustavnog suda BiH da dozvoli brade muslimanskim vojnicima? Šta predstavlja brada u pravoslavlju i islamu? Ko su vehabije?

Na ova pitanja odgovor su dali kulturolog Jovan Janjić, predsjednik Internacionalne policijske organizacije Ilija Životić i vjerski analitičar Miloš Stojković.

Životić je objasnio zbog čega u praksi nije dobro za vojnika da ima bradu.

– Vojske su institucije koje su čvrstog karaktera. Moramo biti iskreni i reći da su brade dozvoljene u nekim vojskama i u pojedinim jedinicama. Kod britanaca to su piloti npr, u Vojsci Srbije to nije dozvoljeno. Popularnost brade u vojsci su razvile SAD, jer su njegovi analitičari procijenili da je to dobro nositi kako bi se bolje uklopili. To u praksi nije dobro, npr. ako nosite gas masku, ona neće lijepo leći na lice – rekao je Životić gostujući u emisiji Usijanje na Kurir televiziji.

– U vjerskom smislu brada ima veliko značenje. Jedan broj vjernika zastupa mišljenje da je prorok Muhamed nosio bradu i oni se vode time. Takođe smatraju da je brada izraz muškosti i ako se brije, onda se muško skrnavi a i treba da se razlikuje od žene. U Kuranu nigdje ne piše da bradu treba nositi – kaže Janjić.

– Isključivo kao teolog moram da kažem da je to nametanje drugim narodima koji nisu islamske vjeroispovijesti – rekao je Stojanović.

Životić smatra da je ovakva odluka Ustavnog suda BiH vjerski ekstremizam.

– Mislim da ovu odluku možemo posmatrati kao vjerski ekstremizam, političku odluku Izetbegovića i njegovu zabrinutost za ljudska prava. Mislim da je ovo i način da se Srbi odvoje od te vojske. Mislim da će se na taj način samo probuditi jaz sve više u Vojsci BiH. Nije ovo način kojim treba ići. Ovdje je bio rat do pre 20 godina i tenzije i dalje postoje, vrlo mali broj Srba se vratio u Sarajevo. Imali smo sramne presude gdje se Srbi generišu kao genocidan narod. – smatra Životić.

Izvor: Kurir/ATV