Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin upozorio je da je zakon koji je u BiH nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko uvod u nešto veće i da je to obrazac za neke druge poteze protiv Srbije i srpskog naroda.

“Ovaj zakon o negiranju genocida uvod je u poništavanje Republike Srpske, ali i napad na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i priprema terena da mu se uoči predstojećih izbora nanese šteta”, ocijenio je Vulin.

On je za TV “Prva” istakao da niko u Srbiji ne spori da se u Srebrenici desio strašan zločin, ali da se ne može govoriti o genocidu.

“Uostalom, prva suđenja za taj zločin je pokrenula Srbija. Međutim, ne možete reći da je u pitanju genocid jer to nije bilo plansko zatiranje cjelokupnog stanovništva. Jednostavno nije. Imaju problem sa definicijom, zato neka je promijene”, poručio je Vulin.

Incko je u julu, na kraju svog mandata na mjestu prvog čovjeka OHR-a, nametnuo dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava “negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca”.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila 30. jula na posebnoj sjednici Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika koja se donosi na Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH.

Autor: SRNA/ATV