Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković smatra da bi u Srpskoj trebalo formirati dva savjeta – visoki sudski i visoki tužilački, ali da konačnu odluku mora donijeti Vlada.

– Rad Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH izaziva određene kontroverze, radi čega je Republika Srpska nezadovoljna. Zato je posljednjim zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske donesena definitivna odluka da u Srpskoj bude formiran visoki sudski i tužilački savjet – ocijenio je Petković u izjavi Srni.

On je dodao da Vlada Republike Srpske treba da pripremi tekst zakona o visokom sudskom i tužilačkom savjetu Republike Srpske.

– Vlada Srpske ima rok od šest mjeseci da sačini zakon, ali do tada postoji mogućnost dogovora vlasti na nivou BiH o radu Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH – dodao je Petković.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je juče u Brodu da će Narodna skupština Republike Srpske do kraja decembra usvojiti zakon o uspostavljanju visokog sudskog i tužilačkog savjeta Republike Srpske.

Autor: SRNA/RTRS