Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da se ne može složiti sa tezom da inicijative srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika predstavljaju prijetnju miru.

– Ne dijelim ovakve izjave, smatram ih neosnovanim – rekao je Lavrov za sarajevsko Oslobođenje, odgovarajući na pitanje da li je tačno da Rusija favorizuje odnose sa samo jednim dijelom BiH, odnosno Republikom Srpskom, i da je to podrška snagama koje streme secesionizmu.

Lavrov je ocijenio da je i bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko svojim potpuno neodgovornim ponašanjem u vezi sa izmjenama Krivičnog zakona znatno pokvario unutrašnju političku klimu.

Ruski ministar smatra da je apsolutno neozbiljno dopustiti takvu, kako je rekao, “provokaciju bukvalno uoči ostavke – zalupiti vrata i ostaviti svima da sređuju posljedice haosa koji je uslijedio”.

Prema riječima Lavrova, to je još jednom pokazalo da je institucija spoljnog protektorata u obliku visokog predstavnika ne samo prevaziđena, već se pretvorila u izvor problema.

– Davno je sazrela potreba da se ona likvidira i da se suverena BiH oslobodi od pretjeranog starateljstva koje je ponižavajuće za njene narode – rekao je Lavrov.

Lavrov je istakao da Rusija, kao jedna od država koje su garanat Dejtonskog mirovnog sporazuma, izuzetno odgovorno pristupa svojim obavezama i pomno prati razvoj situacije u BiH.

– Zabrinuti smo zbog neviđenog pada nivoa međuetničkog dijaloga i povjerenja u zemlji tokom cijelog postkonfliktnog perioda. Prema našem mišljenju, to je vezano za intenziviranje spolja podržanih pokušaja revizije dejtonske etno-administrativne arhitekture u korist unitarizacije i centralizacije BiH na štetu ustavnih ovlaštenja konstitutivnih naroda i entiteta – rekao je Lavrov.

Istakao je da je takva politika izuzetno opasna po stanje u zemlji, regionu i Evropi u cjelini, te da Rusija na to upozorava i partnere unutar BiH i spoljne igrače.

Autor: SRNA/RTRS