Lavrov kaže kako je Incko postupio krajnje neodgovorno
Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov podržao je politiku koju vodi lider SNSD -a Milorad Dodik odbacivši ocjene kako su njegovi postupci prijetnja miru u BiH i regiji.

„Reći ću iskreno, zabrinuti smo zbog neviđenog pada nivoa međuetničkog dijaloga i povjerenja u zemlji tokom cijelog postkonfliktnog razdoblja. Prema našem mišljenju, to je vezano za intenziviranje pokušaja revizije dejtonske etno-administrativne arhitekture koji se potiču izvana u korist unitarizacije i centralizacije Bosne i Hercegovine na štetu ustavnih ovlasti konstitutivnih naroda i entiteta.“

 Lavrov je ocijenio da je takva politika vrlo opasna za stanje u zemlji, regiji i Evropi u cjelini.

Kazao je i kako na Zapadu Rusija gotovo da i nema partnera s kojim bi razgovarala o takvim tezama kao što nema ni zapadnih sagovornika za stanje na zapadnom Balkanu uopšteno.

„Moram napomenuti da Vašington u posljednje vrijeme izbjegava s nama razgovarati ne samo o BiH, već i o balkanskoj temi kao takvoj. Nadamo se da će Bajdenova administracija imati dovoljno političke volje i razloga da Balkan ne pretvori u još jedan front konfrontacije usmjerene protiv Rusije. U protivnim će to izazvati pogubne posljedice za Evropu u cjelini“, kazao je Lavrov.

Za sadašnje produbljavanje politike krize u BiH Lavrov je optužio bivšeg visokog predstavnika međunarodne zajendice Valentina Incka, odnosno njegovu odluku da potkraj jula nametne izmjene krivičnog zakona po kojima je krivičnim djelom postalo svako negirane ratnih zločina potvrđenih presudama međunarodnih i domaćih sudova.

Taj je zakon vlastima u Republici Srpskoj poslužio kao povod za blokadu centralnih tijela vlasti BiH koja i danas traje.

Lavrov kaže kako je Incko postupio krajnje neodgovorno te da je time prouzročio haos, a to mu je i dokaz za tezu kako je institucija visokog predstavnika međunarodne zajednice za BiH nepotrebna te da bi tu poziciju trebalo ukinuti.

„Ovo je još jednom pokazalo da je institucija vanjskog protektorata u obliku visokog predstavnika ne samo prevladana već se pretvorila u izvor problema. Davno je sazrela potreba da se ona likvidira te da se savemrena Bosna i Hercegovina oslobodi od pretjeranog starateljstva koje je ponižavajuće za njene narode“, kazao je šef ruske diplomatije.

Lavrov je u službenoj posjeti BiH boravio u decembru 2020. godine te je i tada prije eskalacije političke krize u toj zemlji otvoreno podržavao Dodika. Zbog Lavrovljeva problematiziranja približavanja BiH članstvu u NATO-u susret s njim tada su odbili članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Izvor: aloonline