Hod i trčanje su u našim genima, a potpuno smo ih zapostavili zahvaljujući savremenim prevoznim sredstvima.

Čovjek je od svog nastanka trčao i hodao. Te aktivnosti su mu najprirodnije i u genima. Nažalost, trčanje i hodanje su zamijenili razni oblici prevoza (automobili, gradski prevoz).

Naučnici su dokazali da trčanje smanjuje nivo lošeg holesterola, masti, triglicerida i šećera u krvi. Smanjuje se rizik od nastanka raznih bolesti, kao što su bolesti srca i krvnih sudova, i dijabetes tipa 2.

Osim na tijelo, trčanje povoljno djeluje i na um. Trčanjem se smanjuje rizik od nastanka depresije, a i ublažavaju se simptomi depresije. Smanjuje se nivo stresa, anksioznost i potiče se dobro raspoloženje. Trčanjem, kao i drugim fizičkim aktivnostima, podstičete oslobađanje hormona sreće.

Trčanje je besplatno, pristupačno i sve što vam treba su dobre patike i snažna volja. Zapamtite da je svaki početak težak. Vašem tijelu će trebati nekoliko nedjelja da se navikne na trčanje, naročito ako niste u dobroj kondiciji. Svakim danom će vam biti sve lakše. Postoji velika vjerovatnost da postanete “zavisni”od trčanja.

Naime, naučnici su jednim istraživanjem ustanovili da trčanje podstiče toliko pozitivnih aktivnosti u mozgu da ljudi nakon nekog vremena od toga postanu zavisni.

Otkrijte što se sve događa vašem tijelu u samo 30 minuta trčanja, učinite svome tijelu uslugu i počnite da trčite!

Vaši mišići počinju koristiti adenozin trifosfat koji je glavni izvor energije unutar ćelije.

Ćelija može normalno funkcionisati tek onda kada ima na raspolaganju dovoljnu količinu adenozin trifostata.

Kako bi otpustile što više adenozin trifosfata, ćelije započinju razgradnju glikogena, oblika glukoze koji izgrađuje mišiće. Ćelije će iskoristiti glukozu koja se nalazi u vašem krvotoku, zbog čega je tjelesna aktivnost dobra za snižavanje nivoa šećera u krvi.

Vaše tijelo počinje koristiti sve više glukoze. Mišići počinju oslobađati mlečnu kiselinu koja šalje signale mozgu da ste pod fizičkim stresom.

Idućih nekoliko minuta

Vaše srce počinje brže pumpati krv i usmjerava ju prema mišićima. Znatno manje krvi usmjerava dijelovima tijela kojima trenutno nije potrebna, kao što je probavni sistem.

Kako bi što bolje iskoristili glukozu, mišićima je potrebna povećan nivo kiseonika, zbog čega dolazi do brzog i otežanog disanja.

Trčanjem se aktivira najveći mišić tijela – gluteus maksimus (vaša stražnjica). Takođe se aktiviraju mišići nogu i stomaka koji vam pomažu u uspravnom držanju i kontrolisanju pokreta. Počinjete da trošite kalorije i zalihe masti.

Trošenje glikogena i povećan unos kiseonika će podići nivo telesne temperature. Kako bi se ohladilo, tijelo počinje krv usmjeravati prema vašoj koži, zbog čega se javlja crvenilo. Dolazi do znojenja koje efikasno hladi tijelo i izabacuje toksine.

Idućih 10 minuta

Ako ste u pristojnoj formi, vaši mišići i njihova opskrbljenost adenozin trifosfatom su dovoljni da bi nastavili da trčite. Vaše tijelo može efikasno prenositi kiseonik i trošiti masti i šećer.

Ako ste slabije tjelesne kondicije, opskrbljenost adenozinom trifosfatom nije dovoljna da bi mišićima osigurali pravilan rad. Mišići ne mogu kiseonik dobiti dovoljno brzo, a mliječna kiselina se počinje sve više oslobađati. Svaki minut će vam biti sve teže.

Nakon 30 minuta

Konačno je gotovo. S trčanja prelazite na hodanje, energija počinje padati, a disanje postupno postaje normalno.

Vjerojatno se osjećate odlično i imate veliki nivo energije. Vaš mozak oslobađa hormon dopamin. Velika je vjerovatnoća da ćete htjeti da pojedete nešto slatko. Nemojte se brinuti jer je glikogen potrošio molekule glukoze, stoga se unesene kalorije neće pretvoriti u mast, već u izvor energije, piše Stil.

Izvor: Srpskainfo