U Prijedoru je zabilježen veći broj djece zaražene vodenim ospicama, ali njihov broj još uvijek ne zahtjeva proglašenje epidemije ove bolesti. Vodene ospice su jedna od najčešćih zaraznih bolesti kod djece, međutim od nje oboljevaju i odrasli.

Psiholog u prijedorskom vrtiću „Radost“ Ružica Stanić kaže da su vodene ospice uobičajene za ovo doba godine, te da je u predškolskim grupama zaraženo oko 20-tak mališana.

– Najviše je prijavljenih slučajeva u predškolskim grupam, a u ovim ostalim grupama to je onako pojedinačno, svaki dan nam se roditelji javljaju da prijave nove slučajeve, uglavnom virus je još uvijek u fazi širenja-priča Stanićeva.

Pedijatar Doma zdravlja Prijedor Azra Pašalić kaže da se vodinim ospicama najčešće zaraze djeca uzrasta od jedne do osam godina.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

Azra Pašalić

– Virus se prenosi kapljičnim putem, a inkubacija traje od 10 do 21 dan. Dosta slučejeva se pojavilo u dječijem dispanzeru i li majke pozovu pa kažu da dijete ima vodene ospice, onda im savjetujemo šta da rade. Vodene ospice počinju kao crvene fleke, odnosno ospice koje kasnije budu napunjene tečnošću, a za nekoliko dana pucaju i krastaju. Dijete je zarazno u periodu dan prije izbijanja ospica i još jedno osam dana odnosno dok se dijete ne okrasta – kaže ona.

Dodaje da djeca ne bi trebalo da rukama diraju vodene ospice i da ih češu jer ostaju ožiljci. Preporučuje lijek za skidanje temperature ukoliko se pojavi, preparate na bazi cinka za isušivanje vodenih ospica te redovno kupanje zaraženog djeteta.

-Javiti se obavezno pedijatru ako bi te ospice bile krvave i gnojne, kada je dijete malaksalo ili se temperatura ne može skinuti uobičajenim sredstvima, u tom slučaju se treba javiti se ljekaru –ističe Pašalićeva.

Navodi da se težim oblicima zaraze smatra zaraza kod trudnica. Najteže kliničke slike se pojavljuju ponekada kod trudnica tako da oboli i trudnica i fetus u stomaku, tako da je to na neki način opasnije i tada treba voditi računa, međutim postoji i za to rješenje, dijete kada se rodi dobije imunoglobulin varičela zostera tako da klinička slika bude lakša-kaže ona.

Infektolog prijedorske bolnice „Doktor Mladen Stojanović“ Boris Ćurguz upozorava da komplikacije ove zaraze mogu biti izuzetno teške kod starijih od 20 godina.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA

Boris Ćurguz

-Što se tiče ranih komplikacija to mogu biti meningitis i encefalitis i izuzetno teška komplikacija pneumonija kod varičele, to je jedna najteža vrsta pneumonije gdje virus praktično razori arhikteturu pluća. Dolazi do stvaranja hemoragičnog sadržaja, povraćanja krvi, iskašljavanja krvi i jako se teško liječi. Skoro smo imali pacijentkinju koja je 1997. godište i koja je završila i na respiratoru zbog toga, hvala Bogu i zahvaljujući ljekarima intenzivistima u Kliničkom centru u Banjaluci, djevojka se „izvukla“, ali to jeste opomena za pacijente -priča on.

Ćurguz objašnjava da virus varičela zoster koji uzrokuje vodene ospice spada u grupu herpes virusa, koji kod zaraženih ostaju doživotno u organizmu.

– Kod varičela zoster virusa upravo iz te osobine može da se javi jedna kasna komplikacija to je herpse zoster, bolest koja se razvije pobuđivanjem, da li je pad imuniteta, onkološka bolest, stres, pa dođe do pobuđivanja virusa koji bude smješten u kičmenoj moždini. Poslije preležane bolesti, virus se tu praktično povuče i prespava i onda imate osobinu da ide samo na jednoj strani tijela i da se stvaraju promjene duž senzitivnog živca, odnosno vidite da ide promjena samo po toj jednoj strani grupišu se vezikule i to je bolest koja je jako bolna tako da moramo da dajemo najjače analgetike -ističe Ćurguz.

Navodi da je za zaražene starije od 20 godina veoma bitno da se jave porodičnom ljekaru koji bi trebalo da ih uputi infektologu koji će da prepiše antivirusnu terapiju.

– Bitno je da se ta terapija uključi u prvih pet dana jer poslije toga ona nema efekta i zbog toga je to poruka i pacijentima, a i ljekarima na primarnom nivou da takve pacijente obavezno šalju infektologu-zaključuje on.

Ljekari ističu da nikada nismo „na čisto“ sa virusima. Tako i nekadašnje vjerovanje da se vodene ospice dobiju samo jednom u životu više ne vrijedi. Svjetska zdravstvena organizacija prihvatila je da se vodenim ospicama može zaraziti jedna osoba čak tri puta. Uzrok je naravno u jačini imuniteta.

Izvor: Srpskainfo