Risto Jugović je, tri dana prije ubistva, koje se dogodilo 10.marta 2002.godine ispred porodične kuće na Palama, na konferenciji za novinare u Banjaluci uputio vapaj javnosti da će ga tadašnje političko rukovodstvo likvidirati, jer ne igra po njihovim notama.

U martu se navršava punih dvadeset godina od ubistva generalnog direktora nekadašnjeg Srpskog osiguravajućeg društva „Jahorina“ Riste Jugovića.

Na njega je, i danas nepoznata osoba, pucala ispred porodične kuće na Palama.

Prema nalazu obdukcije, Jugović je pogođen s više hitaca iz vatrenog oružja u lijevu podlakticu, grudni koš, stomak, vrat i noge, nakon čega je usljed obilnog krvarenja nastupila smrt.

Porodica i danas traga za ubicama te pita tužilaštva zbog čega do sada nisu otkriveni naručioci i izvršioci ovog gnusnog krivičnog djela.

Tri dana prije likvidacije Jugović je, na konferenciji za novinare u Banjaluci, uputio vapaj javnosti da će ga tadašnje političko rukovodstvo likvidirati, jer ne igra po njihovim notama.

Porodica Jugović i dalje smatra da je ubistvo „organizovano“ i da je, najvjerovatnije, povezano sa „nelegalnom i sumnjivom privatizacijom Srpskog osiguravajućeg društva „Jahorina“.

Na famoznoj konferenciji za novinare te 2002.godine, Jugović je kao svoje progonitelje naveo Mirka Šarovića, Mirka Stojčinovića, ali se nije libio da pomene i Mladena Ivanića… kao i još neke, kako je tvrdio, zainteresovane da na svoj način privatizuju „Jahorinu”.

U to vrijeme Srpsko osiguravajuće društvo je vrijedilo više od 250 miliona evra i bilo je meta brojnim mešetarima koji su na sve načine željeli da se domognu značajnog kapitala.

Njegova supruga Ratka, koja i danas živi na Palama, tvrdila je ranije da su problemi počeli kada je Risto smijenio nekoliko direktora filijala „Jahorine”, koji su bili kadrovi SDS-a.

„Risto je svojevremeno protiv trojice direktora filijala pokrenuo krivične prijave. Kada su ga ubili, te prijave su sklonjene u fioke, a kasnije su ti direktori oslobođeni i vraćeni ponovo u ‘Jahorinu’. Takav slučaj je bio sa Mirkom Stojčinovićem protiv koga je Risto podigao krivična prijavu za iznos od 570.000 hiljada maraka. Kada je Risto ubijen, njegov nasljednik, Ranko Renovica je otišao na sud i rekao da preduzeće Stojčinovića više ne tereti za pomenuti novac“, izjavila je svojevremeno Ratka Jugović medijima.

Nedugo nakon što je Risto krenuo u čistku preduzeća od kriminala, Mirko Šarović, Stojčinović i „kompanija” su, prema riječima Jugovićeve udovice, urgirali kod nadležnih organa da se protiv Jugovića podigne krivična prijava kako bi ga kompromitovali u javnosti.

„Vršili su stalan pritisak, a najuporniji je bio Šarović koji je insistirao da se moj suprug po svaku cijenu smijeni sa mjesta direktora. Kada je podignuta prijava protiv Riste zvali su iz Šarovićevog kabineta iz Lukavice. Zvao je njegov šef kabineta Ranko Ninković. Tražio je Ristu, ali on nije bio kod kuće. Zvao je opet nakon tri-četiri sata, ali njega opet nije bilo. Ninković je zvao i nakon par dana na posao i tada mu je rekao: ‘Poručio ti je moj gazda da ga ostaviš na miru, pa će onda i on tebe’“, zabilježene su Ratkine riječi.

Na posljednjoj banjalučkoj konferenciji za novinare Jugović se žalio i da je ispitivana njegova donacija za gradnju crkve na Vračaru.

 „Ja sam primljen kod njegove svjetosti Pavla, kome sam za završetak crkve na Vračaru donirao milion dinara. Međutim, nakon toga prvi čovjek Predsjedništva BiH (Mirko Šarović) naložio je da se provjeri da li sam ja darivao svoj novac te da me, ako sam dao svoj milion dinara, odmah uhapse jer otkud meni taj novac… On im je rekao da me treba hapsiti iako nisu našli ‘meso’ za taj materijal“, rekao je tada Jugović.

NOĆ PREUZIMANJA „JAHORINE”

Ratka Jugović je u medijima iznijela sumnje i u istragu koja je vođenja nakon ubistva njenog supruga.

Tu noć me nazvao Renovica, koji je tada bio Ristin zamjenik i pitao je li to istina. Bilo je to negdje oko 11 sati, tri sata nakon ubistva. Rekla sam da jeste. Došao me je posjetiti tek sutradan ujutro negdje oko devet sati, kao da je Sokolac na kraj svijeta. Ubijeđena sam da je on tu noć bio na dogovoru o preuzimanju ‘Jahorine’. Sve je unaprijed dogovoreno, što se može vidjeti iz načina na koji je policijska istraga izvršena. Prvo mi je bio sumnjiv Ivan Šarac, tadašnji načelnik Stanice policije na Palama. On se na mjestu ubistva pojavio tek nakon sedam sati. Djeca su mi kasnije rekla da je bio toliko znojan da se pušilo iz njega. On je tu noć spasio ubicu i sklonio ga na sigurno“, govorila je Ratka Jugović medijima.

RENOVICA SJEO U FOTELJU I PRIJE SAHRANE!

Supruga Riste Jugovića osvrnula se i na ekspresno imenovanje Renovice na funkciju koju je objavljao njen ubijeni suprug.

„Sve što je uslijedilo poslije ubistva na najbolji način pokazuje koji su stvarni motivi ubistva. Risto nije bio ni sahranjen, a Renovica je već bio postavljen za novog direktora. On je prije smrti mog supruga živio u skromnoj kući, a sada…, čak je po postavljenu na mjesto generalnog direktora za 900.000 maraka kupio dionica u ‘Jahorini’. Otkud mu toliki novac“, pitala se supruga Riste Jugovića. 

SVI SVE ZNAJU!

„Svojevremeno mi je doktor iz Brčkog Dragan Pajić rekao da je čuo da je Mirko Šarović određenim ljudima rekao da ne želi Ristu više vidjeti na mjestu direktora, jer nije htio da igra po njegovim pravilima.

Mogu samo jedno reći, da su htjeli, da je vlast htjela, mogli su odmah otkriti ko stoji iza svega.

Gotovo svi ljudi znaju ko je ubio mog Ristu i ne samo njega već i ostale. Renovica mi je čak jednom u afektu rekao da on zna ko je ubio mog supruga“, navodila je Ratka Jugović.

Autor:Faktor