Pismo zabrinutih mještana prenosimo cjelosti

Nesvakidašnji incident dogodio se u Svodni kod Novog Grada. Pravoslavni sveštenik, Zoran Blagojević, gnusnu neprijatnost doživio je pred najveći hrišćanski praznik – Božić.

Na Badnje veče, dok je sa vjerujućim narodom prisustvovao liturgiji, te osveštenju badnjaka, neko kome izgleda ništa nije sveto, podmuklo je iskoristio priliku te obio parohijski dom u kojem stanuje paroh za porodicom. Tom prilikom, ukradeno je oko 8. 000 KM, nakit, te drugi predmeti, a ukupna materijalna šteta iznosi 11.500 KM.

Portalu aloonline.ba obratili su se zabrinuti i isprepadani mještani. Kako kažu, smatraju da se ovaj stravičan slučaj zataškava. Njihovo pismo prenosimo u cjelosti:

– Pljačka o kojoj se ćuti u Novom Gradu. Na Badnji dan, u Novom Gradu, mjesto Svodna, provaljeno je u Parohijski dom gdje stanuje Sveštenik svođanski Blagojević Zoran, odakle mu je ukradeno više od 8.000 KM i druge vrijedne stvari. Da stvar bude gora, provaljeno je dok je sveštenik sa svojom porodicom bio u crkvi na sluzbi na osveštenju badnjaka. A kada mu se supruga vratila iz crkve sa maloljetnim djecom, primijetila je da je provaljeno. Nameće se više pitanja zašto se o ovome ćuti u policiji, šta da je sveštenikova supruga zatekla provalnika na licu mjesta, šta da je njoj i djeci bio ugrožen život. Da li je razlog ćutanja nesposobnost policije da zaštiti poštene građane Svodne ili je nešto drugo posrijedi. Vidjeće se, ali definitivno, ovo nije ono o čemu treba da se ćuti, jer ovo nije prvi incident na području Svodne, a svakako jeste kap koja je prelila čašu i građani se ne osjećaju nimalo bezbjedno ni sigurno. Nisu samo provale u pitanju već i divljačka vožnja automobila pojedinaca, prisutnost droge i još mnogo drugog, a policijska uprava u Novom Gradu ništa me preuzima.

Sveštenik koji je primjer i uzor svima u Svodni zaslužuje veći angažman na otkrivanju provalnika, a ne samo ćutanje i stavljane pod tepih od strane nadležnih.

Pošteni i zabrinuti građani Svodne.

Iz Policijske uprave Prijedor kazali su da su upoznati sa ovim slučajem.

– Teška krađa prijavljena je šestog januara. Navedenog dana, iz parohijskog doma u Svodni, otuđeni su novac i drugi predmeti. Ukradeno je oko 8. 000 KM, a ukupna materijalna šteta iznosi 11.500 KM. O svemu je obaviješteno Okružno javno tužilaštvo Prijedor, a policija preduzima sve potrebne mjere i radnje za rasvjetljavanje krivičnog djela, te pronalazak počinioca pod nadzorom tužilaštva – rečeno je za aloonline.ba iz PU Prijedor.

Zoran Blagojević je već dugo svođanski sveštenik, a po svemu sudeći, voljen je u narodu. I javnost Srpske više puta je čula za ovo složno selo i njihovog sveštenika. Nedavno je objavljen i televizijski prilog o tome kako mladi ne napuštaju ovo mjesto, te da je sve više porodica sa troje i više djece.

Nerijetko, svođanska parohija na čelu sa ovim sveštenikom prikuplja božićne paketiće, pomaže socijalno ugroženim porodicama, a pomagali su i ugroženom stanovništvu u poplavama.

Mještanin Svodne, koji nije htio da mu otkrivamo identitet, rekao je za aloonline.ba da su svi zgroženi ovim događajem.

– Ma ovo je sve planirano, jer imam osjećaj kao da se samo čekala prilika da svi budu okupljeni u crkvi, te da lopovi to podmuklo iskoriste.  Ako se neko drznuo da na Božić opljačka našeg sveštenika, strah me je biti i u sopstvenoj kući – rekao je mještanin Svodne.

Izvor: aloonline