“Nema povlačenja. Pobijedićemo ih sve. Zajedno”, oglasio se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na društvenim mrežama, nakon što je objavljeno da je MUP Srbije dobio informaciju od Evropola da je planiran atenat na njega.

Atentat je pripremao Radivoje Zvicer, vođa kavačkog klava sa svojom organizovanom grupom, potvrdio je Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova Srbije. Kriminalcima smeta jaka Srbija, poručio srpski član Predsjedništva BiH.

 

Informacija o planiranom atentatu dobijena je 14. januara preko Evropola, kaže Vulin. Radivoje Zvicer, crnogorski držaljanin i vođa kavačkog klana je na čelu organizovane kriminalne grupe, sačinjene od članova iz raznih zemalja, koja za cilj ima atentat na predsjednika Srbije, kaže Vulin.

– Da li je Radoje Zvicer ovu grupu, zločinačku organizaciju okupio i organizovao da bi ubili Vučića po sopstvenom nahođenju ili je dobio naredbu od svog političkog vođe, pokazaće istraga. Do tad pripadnici MUP i BIA o svakom saznanju obavještavaće Tužilaštvo za organizovani kriminal, ali isto tako u saradnji sa vojnoobaveštajnim strukturama učiniće sve da se naš ustavni poredak sačuva, svakodnevni način života sačuva, ali i bezbjednost – kaže Vulin.

Atentat je trebalo da bude izvršen u prvoj polovini februara, potvrdila je premijerka Srbije Ana Brnabić. Istakla je da ovo nije prva prijetnja, ali da je najozbiljnija do sada i da je obezbjeđenje predsjednika Srbije pojačano.

– Vučić je navukao bijes Zvicera time što je objavio rat kriminalcima, pa su i Zvicer i njegov šef sa nevjericom to dočekali. Rasturili smo tu kriminalnu grupu i pomrsili im račune i u drugim zemljama, poremetivši im biznis – smatra premijerka Srbije.

Užasavajuća je informacija koju je dobio MUP Srbije o postojanju operativnih saznanja da organizovana kriminala grupa ima za cilj ubistvo Vučića, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik za Srnu. Takvim kriminalcima, smatra Dodik, odgovara bezakonje, nasilje I urušena politička stabilnost u Srbiju.

– Nigdje nije zabilježeno da mafija na tako gnusan način pokušava da se obračuna sa predsjednikom države kao što se to već godinama radi prema Aleksandru Vučiću. Јasno je da raznim kriminalcima i članovima mafije smeta jaka Srbija, na čelu sa Vučićem, spremna i odlučna da se bori protiv organizovanih kriminalnih grupa – istakao je Dodik.

Srbija ima snage da se izbori sa prijetnjama koje dolaze od organizovanog kriminala, poručila je potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović. Vjeruje da će nadležni državni organi učiniti sve da zaštite Vučića.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je da planiranjem atentata na Vučića organizovane kriminalne grupe i njihovi šefovi žele da postignu haos u Srbiji.

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković smatra da informacije o planovima i pripremama atentata na Vučića predstavljaju ozbiljno i zabrinjavajuće upozorenje ugrožavanja bezbjednosti predsjednika Srbije.

– Bilo je jasno da je predsjednik Srbije, kada je pokrenuo beskompromisnu borbu protiv organizovanog kriminala, pokazujući odlučnost da se obračuna sa ovom pošasti, stvorio opasne neprijatelje koji ne prezaju ni od ovakvog nasilnog scenarija u pokušaju da ostvare svoje interese – da izazovu destabilizaciju i stvore plodno tlo za bezakonje – ocijenila je Gojkovićeva.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović smatra da je neophodno da se država još odlučnije suprotstavi organizovanom kriminalu.

– Informacije da se na čelu kriminalne grupe koja je pripremala ubistvo predsjednika Vučića nalazi šef kavačkog klana Radoje Zvicer ukazuje da se politički inspiratori i naručioci ovog atentata nalaze u Crnoj Gori, gde `kavački klan` ima zaštitu režima /crnogorskog predsednika/ Mila Đukanovića – naveo je Popović.

Autor: RTRS