Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ranka Perić Romić izjavila je Srni da je, po ustaljenoj praksi, tema o kriminalu i korupciji uvijek model na kome opozicija gradi svoju izbornu kampanju, pa u tom smilu treba posmatrati i izjave Јelene Trivić da SNSD u Republici Srpskoj brani svoje pozicije, bogatstvo i moć.

– Smiješno je u istu ravan dovoditi SNSD, koji zagovara vraćanje BiH u okvire Dejtonskog sporazuma, i SDA koja radi na unitarizaciji BiH u istoj mjeri kao što je smiješno da o patritizmu i poštenju priča opozicija koja nikada nije javno progovorila o bogatstvu pojedinih političara u svojim redovima – navela je Romićeva upitavši čije onda interese i pozicije oni brane.

Ona je naglasila da osiromašiti jedan narod znači oduzeti mu pravo da raspolaže svojom imovinom, svojom zemljom i šumom, dozvoliti da mu drugi neograničeno kroje sudbinu, stranci sude, nameću rješenja i zakone…

– Nije riječ tu o vraćanju povjerenja u institucije, kako reče dotična, nego o vraćanju nadležnosti u institucionalne okvire Republike Srpske. U tom smislu lažni patriotizam je pričati o interesima naroda, a napuštati skupštinska zasjedanja gotovo uvijek kada je riječ o temama od opšteg interesa za naše građane i našu budućnost.

Dakle, nije tema patriotizam nego poltronizam onda kada opozicija interese naših građana brani na način da o vladajućoj strukturi Republike Srpske pljuje po federalnim medijima ponavljajući floskule nižerazrednih službenika stranih zapadnih ambasada. Izgleda da je poltronizam proporcionalan bogatstvu pojedinih opozicionara prije nego patriotizam vladajuće strukture, kako je već navedeno – istakla je Romićeva.

Treba se prisjetiti, navela je Romićeva, da je SNSD, kao državotvorna partija, trideset godina na vlasti sa koalicionim partnerima upravo voljom naroda.

– Prema tome, treba imati u vidu da je napad na vlast u Republici Srpskoj napad na narod koji je izabrao svoje predstavnike. U slučaju Milorada Dodika riječ je o povjerenju građana koje se mjeri sa više od 350.000 glasova. Nikada se kuća, pa time ni država, nije gradila na podjeli i sukobima unutar svog naroda, nego na jedinstvu i sabornosti. Bar bi to kandidat za predsjednika Republike Srpske trebao da zna – poručila je Romićeva komentarišući izjavu poslanika PDP-a Јelene Trivić da SNSD ne brani Srpsku, već, kako kaže, svoje pozicije, bogatstvo i moć.

Romićeva je istakla da svaki put kada neko iz opozicije priča o kriminalu i korupciji treba se sjetiti bivšeg gradonačelnika Trebinja Slavka Vučurevića koji je na prilično slikovit i sadržajan način pričao o ovome upravo u PDP-u.

– Prema tome, kada o ovoj temi opozicija bude raspravljala unutar svojih redova, priča će imati više smisla. Do tada neka pravosudne institucije rade svoj posao – rekla je poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Ranka Perić Romić.

Autor: SRNA/RTRS