Jadranka Spasić pedijatrijska sestra predškolske ustanove Stari grad i pedijatar dr Slobodan Maričić istakli su da je najvažnije da roditelji prate svoje dijete, prije nego što ga pošalju na testiranje od korone.

mamo sporadično zaraženu djecu, dvoje djece iz dva različita vrtića. Epidemiološka situacija je, što se nas tiče, je pod kontrolom. Imamo prisutnost djece kao i prije korone. Tu su varičele, upale ušiju, sve ono što prati djecu i njihovov odrastanje. Imamo djecu koja boluju od hroničnih bolesti, djecu koja imaju slabiji imunitet, pa zbog toga ne dolaze u vrtiće – kaže Jadranka Spasić i dodaje:

– Ako se u jednoj vaspitnoj grupi pojavi dijete koje ima kovid, u narednih pet dana ako nema nije drugo dijete koje je pozitivno ne raspušta se grupa. U izolaciju grupa ide ako se pojave dvoje iz jedne grupe, onda cijela grupa ide u izolaciju, koja je sada dosta skraćena, traje samo pet dana – kaže Jadranka Spasić.

Doktor Slobodan Maričić, pedijatar, naveo je da nema velike razlike između omikrona i drugih infekcija, te da je najvažnije da roditelji prate stanje djeteta i na osnovu toga procjene da li treba da se jave ljekaru ili ne.

FOTO: MOHAMED MESSARA/EPA
FOTO: MOHAMED MESSARA/EPA

– Ovo je inače period povećanog broja respiratornih infekcija. Ne postoji nikakva razlika između omikrona i drugih infekcija. Velika greška koja se pravi je da, ako su roditelji pozitivni, a djeca nemaju kovid simptome, to ne znači da djecu treba odmah testirati bez konsultacije sa pedijatrom. Djeca bez simptoma treba da ostanu kod kuće. Mogu da se čuju telefonom sa pedijatrom i na osnovu kliničke slike da se jave ljekaru – istile dr Maričić.

On je dodao je najvažnije da roditelji prate svoje dijete.

– Ako ima povišenu temperaturu, iako nema nikakakve druge simptome, ako mu mali curi nos, ima vodnjikave oči, primjenjujete simptomatsku terapiju u zavisnosti od uzrasta djeteta. Svakako savjetujem da se prvo čuju telefonom i posavjetuju sa pedijatrom. Najvažnije je kako dijete izgleda, dijete može i sa 37 temperaturom da izgleda znatno gore nego dijete sa 40. Ako je dijete pospano i djeluje dehidrirano, naravno da ćete se javiti ljekaru. Ako dijete ima sve ove simptome, a nema jak iscrpljujuči kašalj koji ga sprječava u spavanju i dnevnim aktivnostima nije potrebno da se odmah javljate ljekaru – ističe dr Maričić.

Djeca su prilagodljiva, ističe sestra Spasić i navodi da se dete povlači u kućnu izolaciju, ako ukućani imaju somptome kovida. – Prvo se pojave simtomi u domaćinstvu, a dijete se odmah povlači iz kolektiva. Dijete ide u kućnu izolaciju, a nakon dva do tri dana jave stanje djeteta. Što se tiče vrtića mi imamo produženo praćenje opšteg stanja djeteta. Našu djecu poznajemo dobro i čim vidimo da nešto nije potaman zovemo roditelje. Ako se pojavi temperatura i najmanja, zovu se roditelji. Situacija je uobičajena, mi nemamo neka posebna oboljevanja ili češća oboljevanja. Apsolutno je isto kao i prethodnih godina. Po izgledu djeteta možete da vidite da li je dijete dobrog stanja. Javnost je uznemirena zbog čitave situacije. Djeca su vrlo prilagodljiva, neka su se djeca rodila i žive sa maskama – kaže Jadranka Spasić.

Dr Maričić istiće da roditelji decu ne moraju testrati, ako su oni sami pozitivni, piše Blic.

– Ako su roditelji pozitivni, nije neophodno odmah ih testirati, već se moraju staviti u izolaciju. Omikron je mnogo slabiji, ovaj soj virusa se retko spušta na donje respiratorne organe. Pneumonije su jako jako retke, moje lično mišljenje je da roditelji treba da se umire, ali da treba da budu odgovorni kako prema sebi, tako i prema drugima – kaže dr Maričić.

Izvor: Srpskainfo