Predsjednik NPS-a Darko Banjac izjavio je danas da ne smije postojati podjela srpskog političkog korpusa na partije u zajedničkim institucijama BiH u kojima Srbi moraju djelovati jedinstveno.

“Samo tako se možemo ozbiljno suprotstaviti onom što nas čeka u zajedničkim institucijama BiH. Jedinstvo je osnov uspjeha”, istakao je Banjac u obraćanju na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

On je istakao da se ne smije brisati nacionalni predznak pri bilo kojem od izbora, pa i za izbor srpskog člana Predsjedništva BiH.

Banjac je naglasio da se ne smije odustati od konstitutivnosti i asimetričnosti entiteta u okviru državne zajednice BiH koji predstavljaju dva osnovna principa na kojima se temelji Dejtonski sporazum i Ustav BiH.

“BiH je država dva asimetrična entiteta i tri konstitutivna naroda – Bošnjaka, Srba i Hrvata. To je duh Dejtona i na tome počiva državna zajednica i od tog principa NPS neće odustajati”, poručio je Banjac.

On je ocijenio da je potrebno razgovarati, zbog čega su na zasjedanje parlamenta Srpske pozvani i lider HDZ-a Dragan Čović, kao predsjednik i SDA Bakir Izetbegović koji je odbio da se obrati. Banjac je naglasio da je upravo Narodna skupština mjesto gdje treba da počnu razgovori.

“I mi trebamo biti spremni da odemo gdje god nas ko pozove da bismo razgovarali”, rekao je Banjac.

Prema njegovim riječima, druga strana ne želi da pregovara, jer očekuje da im bude stvorena unitarna država.

Podsjetivši da su mnoge nadležnosti oduzete od Republike Srpske, Banjac je ocijenio da je zakon koji je nametnuto bivši visoki predstavnik Valentin Incko kap koja je prelila čašu, nakon čega Srpska više nema pravo da ćuti.

Govoreći o ekonomskom stanju, on je naveo da je tokom pandemije virusa korona, zahvaljujući aktivnostima Vlade Srpske, zaposlen veći broj lica nego što je ih je izgubilo posao, kao i da sada Srpska ima povećan budžet, a da je njena pokrivenost uvoza izvozom 80 odsto.

Autor: SRNA/ATV