U Lovačkom udruženju „Mrakovica“ ističu da u protekloj godini nije bilo većih slučajeva krivolova i da je lovna sezona uspješno završena bez bilo kakvih incidenata.  Vlastitim sredstvima i uz pomoć donacije Ministarstva poljoprivrede RS, LU „Mrakovica“ nabavilo je još jedno terensko vozilo, čime će obilazak lovišta i borba protiv krivolova biti lakša i efikasnija. „Ovom nabavkom  pomogli smo  rad lovočuvarske službe. Sad imamo dva lovočuvara i dva vozila, čime je olakšan rad, kako lovočuvarske službe tako i stručne službe Lovačkog udruženja“, kaže lovnik „Mrakovice“ Ognjen Siđak.

Pored nabavke novog vozila, LU „Mrakovica“, uglavnom vlastitim sredstvima,   izgradilo je četiri lovačke kuće, organizovalo uzgoj fazana na fazaneriji u Saničanima i kupilo zemljište za izgradnju novog lovačkog doma pored dotrajalog objekta u Starom gradu.  Planirano je da se lovački dom izgradi i na području fazanerije.

Predsjednik Udruženja Mladen Unijat ističe da su nakon problema u prethodnom periodu, način rada i funkcionisanja normalizovani i da se, uz domaćinsko ponašanje, još dosta toga može uradiiti u narednom periodu.

Lovačko udruženje „Mrakovica“ ima 11 sekcija i 600 članova. Predsjednik sekcije „Karan“ i član Upravnog odbora Udruženja Dragan Zgonjanin pojašnjava koji su kriterijumi za prijem novih članova.

„Da bi neko postao mora biti punoljetan, državljanin Republike Srpske i stanovnik Prijedora i da nije kažnjavan za krivolov. Nakon godinu dana pripravničkog staža, polaže lovački ispit. Nakon položenog lovačkog ispita, postaje punopravni član Udruženja i može pristupiti nabavci lovačkog naoružanja“, kaže Zgonjanin.

Nakon položenog lovačkog ispita, zahtjev za izdavanje lovačkog naoružanja podnosi se Policijskoj upravi, koja na osnovu bezbjedonosnih i drugih provjera odobrava ili ne dozvoljava nabavku oružja.

Izvor: kozarski