Milorad Dodik je neko ko ispunjava i poštuje svoje dogovore koje postigne sa bilo kim i to je značajno, i svi partneri mogu da imaju povjerenja u njega, kazao je savjetnik sprskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević, komentarišući posljednje izjave lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića.

Čović je danas rekao da je svjesno izgrađen spin o tome da ima bliskije odnose sa Banjalukom nego sa Sarajevom, ali da je ključno to što kad se sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom o nečemu dogovori, on to ispoštuje.

Lider Hrvata u BiH je rekao i da je do sada imao 10 puta više sastanaka sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem nego sa Dodikom, i da „kolege iz Sarajeva“ često govore kako žele pomoći Hrvatima, ali se ni potpisani sporazumi sa bošnjačkom stranom ne mogu provesti.

– Jedan od razloga što je to tako, što je on neko ko poštuje sve dgovore koje postigne, a Bakir Izetbegović i predstavnici Bošnjaka nisu takvi, nalazi se upravo u tome što Milorad Dodik želi da se postige dogovor, i što on želi da bude zadovoljna Republika Srpska, ali i drugi.  Zalaže se da se postigne dogovor da se svi osjećamo svoji na svome. S druge stane, Bakir Izetbegović ne želi nikakv dogovor, on želi da se da se nastavi ovo isto stanje kao i do sada – da stranci nameću rješenja koja će odgovarati samo Bošnjacima. To je nešto što nije prihvatljivo ni Srbima ni Hrvatima, i neće donijeti dobro nikome, pa u konačnici ni Bošnjacima, kaže Kovačević.

Foto: D. Pozderović

Odazovom na poziv, i svojim obraćanjem u Narodnoj skupštini RS, Čović je pokazao da poštuje Srpsku i njene institucije. Kritike koje stižu na njegov račun iz Sarajaeva i Zagreba su odraz onih koji ne poznaju realno stanje u BiH, tj. činjenicu postojanja Republike Srpske, istakao je Kovačević.

– To je nešto što mi cijenimo. S druge strane, Izetbegović je tak poziv odbio, i to je nešto što doovljno govori o tome ko i kako poštuje BiH.  Republika Srpska jasno postoji u Ustavu BiH – sve može da se mijenja ali činjenica da postoji RS ne može, i to je nešto na šta se nikada neće pristati. Lider hrvatskog naroda došao je u jednu od institucija u BiH, obratio se poslanicima, i pokušao da doprinese budućem dogovoru u BiH. Oni koji ga kritikuju nisu dobronamjerni, i uopšte ne razumiju BiH, i način na koji ona može da opstane, rekao je Kovačević.

Dragan Čović je izjavio i da trenutno nema preduslova za održavnje predstojećih opštih izbora i da će odluka o eventualnom bojkotu izbora biti donesena narednih dana. Kovačević nije potvrdio da će se SNSD solidarisati sa Hrvatima u BiH, u slučaju da oni ne izađu na izbore.

– I SNSD i Republika Srpska vode autnomnu politiku, i sami ćemo odlučivati o načinu na koji će se ponašati. Evidentno je da postoji mnogo problema u BiH, i problem oko Izbornog zakona, i da je neko, kršeći zakon i Ustav BiH, izabrao članove CIK-a –  to se pokazalo i na posljednjim lokalnim izborima, konkretno u Doboju i Srebrenici. Ta ekipa koja je instalirana u CIK na takav način, nije tu da bi bilo šta poboljšala po pitanju izbornih procesa, već isključivo kako bi manipulisala izbornim rezultatom, i kako bi namještala izborne rezultate za SDA, za Željka Košića i za opoziciju iz RS, zaključio je Kovačević.

Izvor: vecernjenovosti.ba