ПРИЈЕДОР, 7. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Књига поезије и прозе настале у бихаћком затвору "Кула" 1915. године под називом "Алманах тајног ђачког друштва из Тузле" објављена је у Приједору.

Knjiga poezije i proze nastale u bihaćkom zatvoru “Kula” 1915. godine pod nazivom “Almanah tajnog đačkog društva iz Tuzle” objavljena je u Prijedoru, saopšteno je danas iz Muzeja Kozare.

– `Almanah` predstavlja dragocjen izvor za proučavanje stvaralaštva kasnije nazvane mladobosanske generacije i dokaz je da i u najtežim danima, omladina koja je težila promjenama, uprkos svemu, ima pozitivan i napredan pristup, ne odričući se stvaralaštva ni tada – navodi se u saopštenju.

Srpska omladinu iz BiH za vrijeme austrougraske vladavine i tuzlanska grupa đaka predstavlja, kako su naveli, važan dio opšteg omladinskog pokreta.

– Konstantan je rad na sebi pripadnika ovog tajnog đačkog društva. Stvaranje u zatvoru pratimo još iz banjalučkog perioda, da bi se nastavilo i u Bihaću 1915. godine. Tu se rodio `Almanah` koji je izrađen u Kuli i prepisan u nekoliko primjeraka – navodi se u saopštenju.

Knjiga je objavljena u izdanju Arhiva Republike Srpske, Muzeja Kozare i Udruženja arhivskih radnika Republike Srpske.

Priredili su je istoričari Vedrana Adamović i Borivoje Milošević, a recenzije potpisali Đorđe Mikić, Zoran Pejašinović i Vladan Vukliš.

Urednici su Stevan Hakman i Teodor Ilić, dok je na prvoj strani „Almanaha“ napisano: „pisao, povezao i naslovnu stranu uradio Sreten Stojanović“.

U saopštenju se navodi da jedan primjerak Mladen Stojanović šalje roditeljima uz napomenu „pripazite dobro na `Almanah` što sam vam poslao. On je čisto naš literarni plod. Sve su ovo naši originalni radovi“.

U njemu su pjesnička ostvarenja braće Stojanović, iako Mladena, uz Branka Juzbašića već tada izdvajaju kao nekog ko upada u oči „brojem publikovanih radova i zanimljivošću svoje literarne ličnosti“.

Autor: SRNA/vecernjenovosti.ba