Zukan Helez, poslanik SDP-a BiH u Predstavničkom domu BiH, i Elmedin Konaković, predsjednik stranke Narod i pravda, odbili su gostovati u našoj emsiji „Priča se“ zbog, kako su naveli, američkih sankcija našoj televiziji.

Helez je po savjet za gostvanje na našoj televiziji išao u strane ambasade, gdje su mu rekli da ne bi trebao gostovati u našoj emisiji.

„Nakon mojih konsultacija sa određenim pravnicima i službenicima nekih od ambasada u BiH, sugerisali su meni da nije dobro da gostujem na TV kući koja je pod snakcijama SAD. Izvinite ali ja sam ozbiljan čovjek i poštujem savjete mjerodavnih. Vam želim uspješan rad i puno sreće“, odgovorio je Helez uredniku emisije „Priča se“ Davoru Stankoviću.

Sličan odgovor stigao je i od Konakovića koji je prvo prihvatio poziv na gostovanje, pa se naknadno sjetio da je naša kuća pod sankcijama, te je povukao svoju riječ.

„Potpuno sam zaboravio da je vaša televizija na crnoj listi SAD. Ne mogu se odazvati vašem pozivu“, rekao nam je Konaković.

Podsjetimo da je ambasador SAD u BiH Erik Nelson rekao da sankcije njegove države nisu sankcije novinarima i da ATV nije sankcionisana kao medijska kompanija, ali u praksi se pokazuje drugačije.

Politički predstavnici u BiH odbijaju gostovanje na ATV-u, navodeći kao razlog sankcije, što direktno onemogućava rad novinara u punom kapacitetu i informisanje javnosti.

Dodik: Njihova reakcija pokazala podaništvo

Upitan za mišljenje o ovom presedanu, srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik izjavio je da BiH nije uvela nikakve sankcije niti jednoj medijskoj kući u BiH, pa ni ATV-u, te da smatra da je to sramna odluka Amerike.

Svojim odbijanjem da dođu u emisiju, pokazali su svoje podaništvo strancima.

“Bez obzira na to što je Amerika moćna i ona je grešna. Ove sankcije su, takođe, greška”, zaključio je Dodik.

Izvor: ATV