Hoće li međunarodna zajednica konačno reagovati na ratne pokliče, a ovog puta i pucnjavu, uz svu ostalu ratnu ikonografiju, pitaju u Boračkoj organizaciji Republike Srpske reagujući na jučerašnje okupljanje kod Bihaća gdje je, na Hasinom vrhu, obilježena godišnjica jedne od vojnih akcija takozvane Armije BiH.

“Neprihvatljivo je da međunarodna zajednica ne reaguje na nova okupljanja i provokacije. Takva okupljanja su već vidljiva godinama u Federaciji i ona stvaraju nervozu i strah kod srpskog stanovništva u područjima i opštinama na međuentitetskoj liniji”, rekao je Aleksandar Savić, predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske .

“Neprihvatljivo je da međunarodna zajednica i PIK ne reaguju na ovakve provokacije, dok na drugoj strani na svaku izgovorenu riječ u Republici Srpskoj reaguju”, poruka je iz Udruženja žena žrtava rata Srpske. Ukoliko međunarodna zajednica odmah ne reaguje na ovakve provokacije onda je vidljivo da ona stoji iza ovih aktivnosti, podstrekavajući tenzije i nemire u BiH sa namjerom vršenja pritiska na Republiku Srpsku, smatraju u Republičkoj organizaciji porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila.

“Za mene nije ništa drugo ako se maše ratnim zastavama FBiH nego prizivanje novog rata. Krivo nam je i mi se žalimo i mislimo da nije uredu od strane međunarodne zajednice što nijednim načinom i gestom ne reaguje”, kaže Veljko Lazić, predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila.

Oglasili su se i predstavnici srpskih boraca sa Pala.

“Mi pozivamo sve ljude da budu razumni, da se ne igraju vatrom, jer svi jako dobro znamo, kako je to, nažalost, šta se desilo prije tačno 30 godina i na koji način je to završilo. Na sve te pozive na rat, mi možemo samo pozivati na mir i ostati istrajni u tome, znači da mir nema alternativu, a sve ostalo je stvar nekakvih dogovora”, kaže Radosav Živković, potpredsjednik Paljanske skupštine Boračke organizacije.

Nadomak Bihaća juče su se okupila uniformisana lica sa zelenim beretkama, pod ratnim zastavama takozvane Armije BiH i uz pokliče “Alahu ekber”, a i pucalo se. U tamošnjim medijima o tome su pisali kao o ”kulturi sjećanja” uz naslove da je obilježena ”godišnjica slamanja agresorske ofanzive”.

Izvor: ATV