Ozbiljno zabrinjava izostanak reagovanja bezbjednosnih agencija u BiH, kao i osude iz međunarodne zajednice na sramni i zastrašujući skup ekstremističkih i paravojnih bošnjačkih grupa u mjestu Bužim, koji je ozbiljno zabrinuo i zastrašio srpsko i hrvatsko stanovništvo u BiH, izjavio je savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević.

– Sramni skup je proteklog vikenda održan u Federaciji BiH u mjestu Bužim, koje se nalazi nedaleko od entitetske linije razgraničenja sa Republikom Srpskom – naveo je za Srnu Kovačević.

Kovačević je napomenuo da je na ovom skupu veliki broj okupljenih nosio paravojne bošnjačke uniforme, da su isticane bošnjačke ratne zastave i simboli, uzvikivani i ratni pokliči poput “Tekbir!” i “Alahu ekber!”, ali i na kojem je, što je vidljivo na brojnim fotografijama, često istican i simbol karakterističan isključivo za pripadnike svjetski ozloglašene ekstremističke i terorističke organizacije ISIS.

On je naglasio da je sve ovo potpuno opravdano izazvalo ozbiljnu zabrinutost i strah kod srpskog i hrvatskog stanovništva u BiH i u tom smislu je potpuno nejasan i skandalozan izostanak bilo kakve reakcije bezbjednosnih agencija u BiH.

– Zabrinjavajući je i izostanak osude međunarodne zajednice, međunarodnih organizacija i stranih ambasada, zbog kojeg se srpsko i hrvatsko stanovništvo sa pravom pita da li je možda nečiji plan da BiH bude upravo takva, zemlja po mjeri samo jednih, muslimana Bošnjaka – rekao je Kovačević.

On je naveo da su Srbi i Hrvati u BiH isto tako sa pravom pitaju da li bi možda tako, kao u Bužimu, izgledala ta takozvana građanska BiH, po volji onih koji se u zemlji ravnopravnih konstitutivnih naroda uporno nameću kao nekakva većina, muslimana Bošnjaka.

U Bužimu je u subotu, 12. februara, došlo do novih okupljanja uniformisanih lica sa zelenim beretkama, pod ratnim zastavama takozvane Armije BiH i uz pokliče “Alahu ekber!”, a vidljivo je bilo i prisustvo djece.

Snimci i fotografije objavljeni su na “Fejsbuk” stranici Udruženja “Nanićevi Bužimljani” ispod kojih u komentarima dobijaju veliku podršku.

Autor: SRNA/RTRS