Dok na direktorska mjesta postavlja supružnike svojih najbližih saradnika, Draško Stanivuković radnicima Gradske uprave smanjuje plate i do 200 KM. Tako gradonačelnik Banjaluke krši Posebni kolektivni ugovor za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave čije izmjene su zaključili ministar uprave i lokalne samouprave i predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske, tvrde iz Sindikata.

Taj je zanemario, pa je sa predsjednikom Sindikalne organizacije u okviru “žutog sindikata” potpisao Kolektivni ugovor na neustavan I nezakonit način. Tu su zapečatili koeficijente manje od najnižih zagarantovanih. Draško Stanivuković tvrdi da je Sindikat to izmislio.

On to ovako vidi…

“Ako je vama po koeficijentu smanjena plata za 50 KM po koeficijentu, a mi vam više vrednovali ovo drugo za rad, a vi isto ’vamo dobili ovih 50, a ’vamo 50 isto ostalo, dakle to je prosto na taj način. Svima su plate kakve su bile, niko nema sa manjom platom“, rekao je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Rješenja o utvrđivanju koeficijenta za obračun plata demantuju Stanivukovića. Dementuje ga i više od 70 prigovora zaposlenih. Kako ih i ne bi bilo, kada npr. uprkos zagarantovanom najnižem koeficijentu od 7,81, higijeničarke imaju 5,95.

“Vatrogascima spasiocima, koji obavljaju jednu od najčasnijih profesija, dodeljeni koeficijenti 8,07, iako smo se mi u Posebnom kolektivnom ugovoru izborili da je taj koeficijent najniži 10,98. Ukoliko uzmemo da su raspon cijene rada od 110 do 145 KM u okviru jedinica lokalne samouprave, mi dolazimo do proste računice da vatrogasac spasilac u GU Banjaluka trenutno će primiti manju platu 200 KM od one koju smo mi propisali”, kaže Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske.

Iz Sindikata traže od gradonačelnika najvećeg grada u Republici Srpskoj da poštuje zakon, te da radnicima izmijeni koeficijente. Ako se to ne ostvari, na adresu bi mogao da mu dođe upravni inspektor, a onda i tužba. Radnici, kažu u Sindikatu uprave, moraju biti svjesni da “žuti sindikat” postoji da bi potpisivao sve što gradonačelnik pred njih stavi.

Izvor: ATV