Pojedine zemlje u okruženju ukidaju vanrednu situaciju, kada to učini i Republika Srpska, biće ukinuto i pravo korišćenja zdravstvene zaštite za neosigurane građane – navela je Darija Filipović Ostojić, portparolka Fonda zdravstvenog osiguranja gostujući u Јutarnjem programu naše televizije.

Ona je pozvala građane koji još nisu prijavljeni na zdravstveno osiguranje da iskoriste povoljniju epidemiološku situaciju, kako bi u nadležnim poslovnicama regulisali svoj status.

– U Republici Srpskoj na snazi još vanredna situacija i zdravstvene knjižice nije potrebno ovjeravati, a Fond od 13. marta 2020. godine, tačnije od kada je proglašena pandemija virusa korona, finansira zdravstvene usluge za sve građane, osigurane i neosigurane, u javnim ustanovama i po tome je Srpska jedinstvena u regionu – pojasnila je Filipović Ostojić.

Po ukidanju vanredne situacije elekronska kartica biće uslov za korišćenje zdravstvene zaštite.

Poziv za prijavu na zdravstveno osiguranje posebno se odnosi na one građane koji su ranije po osnovu nezaposlenosti bili prijavljeni na zdravstveno osiguranje i koji još nisu regulisali svoj status osiguranja.

Do sada je elektronsku karticu preuzelo 592.000 osiguranih lica, što je nešto više od 50 odsto osiguranih.

Građani za sve detalje mogu da se informišu na info-telefon 051/249-171.

Autor: RTRS