U.S. President Donald Trump and Russian President Vladimir Putin shake hands as they hold a joint news conference after their meeting in Helsinki, Finland, July 16, 2018. REUTERS/Leonhard Foeger - RC1C0A78A3A0

Bivši američki predsjednik Donald Tramp dva dana pošto je kriza oko Ukrajine eskalirala, potrudio se za medijsku bombu. Dok njegov nasljednik prijeti Rusiji, Tramp je otvoreno pohvalio plan invazije Vladimira Putina i nazvao ga “genijalnim”, a ruskog predsjednika “veoma pametnim” i to samo nekoliko sati pošto je dao izjavu da Rusija ne bi nikada napala Ukrajinu, da je sve ostalo pod njegovom kontrolom.

U razgovoru sa konzervativnim podkasterom Bakom Sekstonom, bivši predsjednik je rekao: „Ušao sam juče i tamo je bio televizijski ekran, i rekao sam: – Ovo je genije”, prisjetio se Tramp. „Putin proglašava veliki dio Ukrajine, da više nije dio Ukrajine – Putin ga proglašava nezavisnim. Oh, to je divno”, izjavio je bivši predsjednik, prenosi Dejli Mejl

– Rekao sam: „Koliko je to pametno?”, nastavio je bivši predsjednik SAD. „I on će ući i biti mirotvorac. To je najjača mirovna snaga… To bismo mogli da iskoristimo na našoj južnoj granici. To je najjača mirovna snaga koju sam ikada video. Bilo je više vojnih tenkova nego što sam ikada vidio. Oni će sačuvati mir i red.’

– Ne, ali razmisli o tome. Evo momka koji je veoma pametan, nastavio je Tramp.

– Poznajem ga veoma dobro. Vrlo, vrlo, vrlo dobro. Da sam bio na funkciji, čak ni zamislivo, ovo se nikada ne bi dogodilo.

Tramp je dodao: „Ali evo jednog tipa koji kaže, znate, „Proglasiću veliki dio Ukrajine nezavisnim, upotrebio je riječ „nezavisna” i „mi ćemo izaći i ući ćemo unutra”. a mi ćemo pomoći u očuvanju mira. Morate reći da je to prilično pametno. I znate kakav je bio odgovor Bajdena? Nije bilo odgovora. Zato što nisu imali. Ne, veoma je tužno. Jako tužno.

Bajden nema pojma

Tramp je takođe nazvao predsjednika Bajdena „čovjekom koji nema pojma šta radi”.

Ranije u utorak Tramp je tvrdio da Vladimir Putin nikada ne bi izvršio invaziju na Ukrajinu da je i dalje predsjednik, i rekao da je Rusija postala „veoma veoma bogata” pod predsjednikom Bajdenom.

– Ako se sa njim pravilno postupa, nije bilo apsolutno nikakvog razloga da se situacija koja se trenutno dešava u Ukrajini uopšte i dogodi, rekao je Tramp.

Izvor: Agencije/ATV