Stručnjak za bezbjednost Ilija Životić kaže u emisiji “Dosije” da Milorad Dodik na adekvatan način zastupa srpske interese.

“Situacija u Republici Srpskoj i BiH je izuzetno složena. Evidentni su pritisci sa strane, evidentna je podrška stranog faktora vlastima u Sarajevu gdje se potrebe Republike Srpske ne slušaju u mjeri kojom je to predvidio Dejtonski sporazum”, kaže Životić.

On ističe da se u Srbiji ne pravi razlika da li je neko iz Banjaluke ili Niša i da su građani Srpske ravnopravno sa građanima Srbije. Životić ističe da poštuje nezavisnost BiH, ali da narod u Republici Srpskoj treba i dobija svu pomoć matice Srbije.

“Sarajevu je uvijek bio cilj da se Srbi u BiH ograde od Srbije i izgube podršku Srbije. To je bilo i za vrijeme građanskog rata u BiH kada su se aspiracije političara iz Sarajeva uglavnom odnosile na dio gdje žive Srbi. Sarajevo želi da prekine i oslabi veze naroda Republike Srpske i Srbije, jer upravo ima aspiracije prema toj teritoriji”, kaže Životić.

Komentarišući sankcije Miloradu Dodiku, Životić kaže da se zalaže za što bolje odnose sa SAD-om, ali da su sankcije za njega lično veliko razočaranje.

“Ako želimo mir i stabilnost u ovom regionu, mislim da sankcije nisu put tome. Odrastao sam pod sankcijama u Srbiji i dobro znam šta su sankcije. Iako to nazivaju sankcijama prema pojedincu, ne možemo zanemariti činjenicu da je Dodik neko koga je izabrala većina glasača, tako da on ima legitimitet. Kada lideru naroda uvedete sankcije ne možete da izbjegnete činjenicu da se svaki njegov glasač, pa i mnogi ljudi u Srbiji identifikuju sa njim”, poručuje Životić.

On naglašava da bi volio da se situacija u BiH vrati na izvorni Dejton. Ističe da su mnoge nadležnosti oduzete Republici Srpskoj i da će biti još pritisaka zapadnih država koje će podržavati Sarajevo da se još nadležnosti oduzme.

“Treba biti mudar, ne praviti konflikte sa zapadom i SAD-om, a u isto vrijeme zastupati nacionalne interese. Mislim da to Dodik dobro radi i da adekvatno zastupa interese srpskog naroda. Podržavam politiku predsjednika Srbije da više nikada niko u Republici Srpskoj neće trpiti sankcije iz Srbije”, kaže Životić za ATV.

Izvor: ATV