Koliko god vam djelovalo da je popodnevna kafa, bezazlena, varate se.

Reklo bi se da su danas rijetki oni koji kafu piju samo tokom jutra, kao prvi omiljeni napitak za razbuđivanje. Naravno, ovo važi samo za ljubitelje ovog napitka, ali sigurno vam se desilo da ste nakon posla, u toku dana ili večeri otišli sa dragom osobom i ponovo naručili kafu.

Kada osjetimo da nam fali energije, obično posegnemo za šoljicom kafe, ne sluteći koja je po redu tog dana. Ipak, stručnjaci ističu da, iako se osjećate pospano, trebalo da izbjegavate kofein tokom popodneva. To ne znači da morate zauvijek da se odreknete svog omiljenog napitka.

Zašto bi trebalo da je izbjegnete?

Taj trom osjećaj je vjerovatno posljedica pada šećera u krvi, a ta druga šoljica kafe djeluje samo kao zavaravanje. Kada pijete kofein, “vještački podižete nivo šećera u krvi i insulina, a zatim se ponovo spuštate”, objašnjavaju nutricionisti.

– Svaki put kada posegnete za kafom da vas na taj način stimuliše, osjetićete se bolje sat do dva, a onda ćete se ponovo spustiti. I tako možete uzeti treću šolju i uzaludno nastaviti lošu naviku – kažu oni.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Ipak, kafa sama po sebi nije problem – ona obezbjeđuje brojne fitonutrijente. Ukoliko tragate za zamjenom svog omiljenog napitka, makar u cilju da ga pijete manje nego što ste navikli, potrebno je da izjednačite energiju. To ćete postići optimizujući vaše hranljive materije. Pobrinite se da doručak sadrži više vlakana i da ručak bude bogat tako što će vas dovoljno zasititi, jer ćete na taj način održati ravnotežu nivoa šećera u krvi i izbjeći “nagli pad” u podne.

Možda ćete željeti da pronađete načine da održite nivo kortizola stabilnim.

Mnogi od nas koji osjete taj popodnevni pad imaju, da tako kažem, krizu kortizola. Povišeni nivoi kortizola vremenom podižu šećer u krvi, što može doprinijeti tom podnevnom padu. Mnogi faktori mogu nenamjerno da povećaju nivo kortizola, kao što su nedostatak sna, povećan stres, loša ishrana i slično, ali možete primijeniti određene navike da održite te nivoe u ravnoteži.

Kako biste smanjili nivo hormona stresa, možete popiti zeleni čaj ili bilo koje citrusno piće, piše Mondo.

Izvor: Srpskainfo