Liste i spiskovi koje pravi MUP Republike Srpske rade i vođe bezbjednosnih sektora u FBiH u svim kantonalnim MUP-ovima, a radi se o evidencijama koje ima svaka policija u Evropi, ali i u BiH. Rekao je ovo i izjavi za ATV Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci.

“Radi se o spisku pripadnika MUP-a ali i drugih bezbjednosnih agencija koji mogu pomoći policiji u slučaju vanrednih situacija, kao što su poplave, požari, zemljotresi, ali u smislu rasvjetljavanja krivičnih dijela. Radi se o pregledu nekih mogućih uporišta koja bi mogla pomoći da se neka teška krivična djela rasvijetle”, rekao je Ćeranić.

On je dodao da se ovo ne radi samo danas, već da su ovi spiskovi u MUP-u Republike Srpske bili i 1994. i 2000. godine, a sada se to radi zbog digitalizacije.

“Kao što vidite u ovoj kompleksnoj bezbjednosnoj situaciju u BiH koja je postala još složenija u smislu refleksija ratnih zbivanja u Ukrajini, sve se posmatra iz nekog negativnog ugla pa tako i ove mjere koje provode vođe bezbjednosnih sektora. Daje se svemu neka negativna konotacija”, rekao je Ćeranić za ATV.

Dodao je da on ovo posmatra u kontekstu neprekidne tenzije da se napravi ukrajinizacija BiH, odnosno da se prizove NATO da proba da reaguje prema institucijama Republike Srpske.

Ćeranić ističe da imamo mnogo zajedničkih problema o kojima se ne raspravlja u BiH.

“Evo recimo pad drona u Zagrebu je otvorio pitanje ko štiti nebo. Kad su u pitanju Hrvatska, Mađarska i Rumunija, odakle je došao dron. To je NATO, NATO nije reagovao. Taj dron je mogao da bude i sa raketama i da načini mnogo veći problem i u smislu mogućih žrtava” rekao je Ćeranić i upitao ko štiti nebo iznad BiH.

Prema njegovim riječima to niti je NATO, niti postoje domaće snage. Ćeranić je upozorio da je taj dron mogao pasti i u BiH isto kao što je pao u Zagrebu te podsjetio da je to problem svih, ali da se o tome ne raspravlja već se govori kako MUP Srpske i Srbi rade nešto loše.

Podsjećamo, posljednih dana uznemirujuće poruke su se širile društvenim mrežama, a u njima se navodi kako se građani Lukavice naoružavaju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske odbacilo je sve navode u vezi sa “naoružavanjem građana u Lukavicima”.

Izvor: ATV